Đukanović: Crna Gora zna šta je humanost i solidarnost

U jednom trenutku, kazao je Đukanović, Crna Gora je imala preko 120 hiljada izbjeglica, što je petina stanovništva Crne Gore.
54 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.09.2016. 18:58h

Crna Gora dobro zna šta znači humani pristup i moralna i politička odgovornost i solidarnost, poručio je premijer Milo Đukanović na samitu UN o izbjeglicama i migrantima, navodeći da je država preduzela potrebne mjere za eventualni prihvat migranata. On je, govoreći na Samitu u Njujorku, kazao da je tijesna saradnja na međunarodnom nivou, uz vodeću ulogu UN, nezaobilazan element kreiranja jedinstvenog glasa i odgovora na humanitarnu krizu. „Problem izbjeglica i migranata je globalno pitanje. Iako Evropa, kao i mnogo puta u istoriji, zbog svoje geopolitičke pozicije, ostaje najotvorenija i najranjivija za posljedice konflikata na Bliskom Istoku, Aziji i Africi. A Balkan kao i obično nezaobilazni svjedok procesa u kojima se nađu ljudi bježeći od rata i siromaštva“, rekao je Đukanović. Kako je kazao, česta je konstatacija da nakon Drugog svjetskog rata nije bilo migracijskih tokova sličnih današnjim, što je tačno. „Ali je tačno i da danas postoje snažne međunarodne organizacije čiji se mehanizmi moraju koristiti u rješavanju ovako složenih političkih i humanitarnih izazova“. Prema njegovim riječima, odgovornost za pomoć i prihvat izbjeglica i migranata mora biti ravnomjernije podijeljena. „Crna Gora vrlo dobro zna što znači humani pristup i moralna i politička odgovornost i solidarnost. Iako mala, i u to vrijeme dio zajedničke države sa više nego skromnim kapacitetima, za vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, kao jedina republika koja je sačuvala mir i multietnički sklad, širom je otvorila granice za sve ljude koji su bježali od ratnih strahota“, poručio je Đukanović.

U jednom trenutku, dodao je, Crna Gora je imala preko 120 hiljada izbjeglica, što je petina stanovništva Crne Gore. „Proteklih godina 15.000 izbjeglih i raseljnih iz regiona integrisano je u crnogorsko društvo. Uradili smo mnogo za rješavanje njihovog stambenog pitanja, posebno najranjivije kategorije“, kazao je Đukanović. On je rekao da je značajno pomoglo učešće u Regionalnom stambenom programu, finansiranom najvećim dijelom kroz fondove Evropske unije (EU), u okviru kog je obezbijeđen novac za rješavanje stambenog pitanja više od 6.000 interno raseljenih lica i pripadnika romske populacije. Vrijednost tog projekta je, kako je rekao, oko 28 miliona eura, a doprinos Crne Gore je 15 odsto. „Crna Gora nije do sada direktno pogođena aktuelnim migracijskim rutama. Međutim,preduzeli smo potrebne mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju iznenadnog priliva, u skladu sa svim međunarodnim standardima“, poručio je Đukanović. Između ostalog, kazao je premijer, izađen je Nacrt Šengenskog akcionog plana, koji će pored pitanja bezbjednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila. „Kao država koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, Crna Gora pozdravlja definisanje novog strateškog okvira EU u oblasti vanjske i bezbjednosne politike kojim se, između ostalog, ističe da će EU u narednom periodu biti posvećena jačanju relevantnih agencija i rješavanju uzroka migrantske krize, uz puno poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava“, rekao je Đukanović. On je poručio da jednako raduje i inicijativa „Partnerski okvir EU za migracije“ iz jula, kojom je pokrenut novi set aktivnosti na rješavanju uzroka migrantske krize. „Takođe, pozdravljamo postignuti dogovor između EU i Turske iz marta ove godine“. „Najbolji način da se odgovori raseljavanju je da se problemi koji ga uzrokuju rješavaju u korjenu. Znači, prevencija i rješavanje konflikata političkim sredstvima, na održiv i dugotrajan način, jačanje institucija i vladavine prava, iskorjenjivanje siromaštva i snaženje socijalne, ekonomske i političke inkluzije i perspektive“, poručio je Đukanović. Prema njegovim riječima, mnogo je lakše sve to reći nego uraditi. „Ali mi moramo da težimo tim ciljevima“. „Crna Gora izražava spremnost da preduzme sve mjere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susjedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porijekla izbjeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbjeglica i migranata“, saopštio je Đukanović. On je poručio da Crna Gora snažno podržava usvajanje globalnog kompakta za izbjeglice i za migraciju. „Izražavamo spremnost da ispunimo svoj dio obaveza i konstruktivno, shodno svojim mogućnostima, doprinesemo međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbjeglica i migranata“, zaključio je crnogorski premijer.

Bonus video: