Golubović: Kvalitetna saradnja policije i ODT u Beranama

„Tužioci se, takođe, pravovremeno obavještavaju o mjerama i radnjama koje policija preduzima u konkretnim predmetima“, kazala je Golubović
288 pregleda 1 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić
Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.09.2016. 11:05h

Saradnja policije i Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama veoma je kvalitetna, a tome doprinose neposredni kontakti državnih tužilaca i policijskih službenika tokom rada na konkretnim predmetima, kazala je rukovodilac tog tužilaštva, Gorica Golubović.

Ona je agenciji MINA rekla da policija poštuje uputstva i naloge tužilaca kao i obavezu da blagovremeno i efikasno postupa u predmetu.

„Tužioci se, takođe, pravovremeno obavještavaju o mjerama i radnjama koje policija preduzima u konkretnim predmetima“, kazala je Golubović.

Prema njenim riječima, unaprjeđenju saradnje policije i tužilaštva doprinijela je i edukacija namijenjena tužiocima i službenicima policije.

Komentarišući ocjene u Izvještaju Evropske komisije da saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima treba da se poboljša, Golubović je ocijenila da je ona zasnovana na pojedinačnim slučajevima.

„Što se tiče saradnja ODT u Beranama sa policijom, ona je veoma kvalitetna, a tome doprinose neposredni kontakti državnih tužilaca i policijskih službenika tokom rada na konkretnim predmetima“, naglasila je Golubović.

Upitana da li smatrate da je zadovoljovajuća saradnja tužilaštva i policije sa sudovima, ona je rekla da ne postoje problemi u komunikaciji ODT-a sa Osnovnim sudom u Beranama, jer svaka od institucija svoju dužnost mora obavljati u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Golubović je ocijenila da su ljudski kapaciteti u ODT-u u Beranama veoma dobri, dok su tehnički zadovoljavajući, ali ima i prostora za njihovo unaprjeđenje.

Kako je navela, tužioci tog ODT-a, kada su pozvani, redovno pohađaju seminare koji se odnose na unaprjeđenja kvaliteta njihovog rada u različitim segmentima.

Na pitanje da li u složenim finansijskim i računarskim istragama tužioci i policija imaju dovoljno znanja da rasvijetle krivična djela, ona je rekla da bi se ono moglo unaprijediti organizovanjem zajedničkih obuka, koje bi se odnosile na praktičnu primjenu propisa u toj oblasti.

„Smatram da bi bilo dobro ukoliko bi se određeni broj tužilaca specijalizovao u tim oblastima“, dodala je Golubović.

Ona je ocijenila da bi Udruženja tužilaca trebalo bi da ima više aktivnosti koji se tiču edukacije tužilaca.

„A smatram da bi bilo dobro i da mjesečno ili kvartalno jedna od njihovih aktivnosti bude i izdavanje stručnog časopisa – biltena“, dodala je Golubović.

Na pitanje da li tužioci treba više da istupaju u javnosti i na taj način približe svoj rad građanima, ona je kazala da svi mediji koji se obrate ODT-u u Beranama blagovremeno dobijaju odgovore na pitanja.

„ODT je otvoreno prema medijima kao posrednicima između tužilaštva i javnosti koja ima pravo da zna i dobija istinitu, tačnu i blagovremenu informaciju“, kazala je Golubović.

To je, kako je navela, zajednički interes svih - tužilaštva, medija i javnosti.

„Obaveza tužilaštva je da informisanjem javnosti ne ugrozi postupak, naročito u ranim fazama izviđaja i istrazi, shodno Ustavu Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku, Zakonom o slobodnom ptistupu informacijama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, dodala je Golubović.

Intervju je dio projekta "Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju s građanima o svom radu“ koji agencija MINA realizuje u saradnji sa Građanskom alijansom, uz podršku Američke ambasade INL-programa.

Bonus video: