Uređaje imamo-još nisu zapištali

U Crnoj Gori ne postoji državna služba specijalizovana isključivo za radiološku i nuklearnu sigurnost
7 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2016. 06:56h

Krijumčarenje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala do sada nije zabilježeno na crnogorskoj granici.

To su “Vijestima” sapštili iz Uprave carina, istakavši da imaju dvije vrste uređaja za otkrivanje radioaktivnosti.

Precizirali su da je riječ o personalnom detektoru radijacije “mini rad - D PRD uređaj” i uređaju za identifikaciju radioaktivnih izotopa “eksploranijum GR - 135”.

U Crnoj Gori, međutim, ne postoji državna služba specijalizovana isključivo za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Ako bi carinici na granici otkrili pokušaj krijumčarenja nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, u pomoć bi pozvali stručnjake iz nekoliko institucija.

“Vijestima” je iz Uprave carina odgovoreno da bi u takvim slučajevima prvo “izolovali prostorno objekat za ulazak”, a zatim obavijestili i pozvali graničnu policiju.

U Upravi carina tvrde da bi pozvali i nadležne inspektore na granici koji obavljaju kontrolu i nadzor nuklearnog i radioaktivnog materijala iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore (CETI) i Instituta za crnu metalurgiju iz Nikšića, kao i Institut za javno zdravlje.

Hrvatska policija uhapsila je četrdesetšestogodišnju Poljakinju V. B. koja je u ponedjeljak pokušala da unese skrivene ampule radijuma 226 iz Hrvatske u Crnu Goru. Njoj je određen pritvor od 30 dana, a tvrdila je da ne zna šta je prevozila i da je radijum pronašla na plaži.

“Jutarnji list” je objavio da su uređaji za detekciju radijacije na graničnom prelazu Karasaovići tada izmjerili visoku koncentraciju zračenja na automobilu ruskih registarskih oznaka i da su službenici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost u zaštitnim odijelima pregledali automobil.

Hrvatski stručnjak za radioaktivne materijale sa Instituta za zdravstvena istraživanja Branko Petrinec kazao je za “Index” da, prema informacijama iz medija, zaključuje da pronađena supstanca ne bi trebalo da bude opasna, osim u direktnom konzumiranju.

“Radijum 226 je alfa emiter. Doseg takvog zračenja je svega nekoliko milimetara. On je opasan samo ako bi ga neko progutao, za šire mase nije”.

Iz crnogorske policije “Vijestima” je nezvanično saopšteno da će istragom utvrditi da li je radijum bio namijenjen za nekog u Crnoj Gori, ali i da pretpostavljaju da je opasna materija bila samo u tranzitu.

Pronađeni radioaktivni materijal stigao je na hrvatski Institut “Ruđer Bošković”, gdje bi trebalo da se utvrdi njegova radioaktivnost i možda porijeklo, kazao je za “Index” direktor te institucije Tome Antičić.

Navodi se da je Ra-226 u načelu radioaktivni otpad medicinskog tipa i da se do 1996. godine koristio u bolnicama za liječenje malignih bolesti. Izlaganje povećanom nivou radijacije uzrokuje smrt.

Galerija

Bonus video: