Pljevlja: Zidaju 10 godina, a kraj se ne nazire

Nedavno je zvanično saopšteno da bi radovi mogli biti okončani do 20. novembra - Dana opštine, ali izvođač radova još nije ni krenuo sa poslom...
116 pregleda 8 komentar(a)
Dom kulture Pljevlja (Novina)
Dom kulture Pljevlja (Novina)
Ažurirano: 16.09.2016. 14:20h

Rekonstrukcija pljevaljskog Doma kulture ušla je u desetu godinu, ali je i dalje neizvjesno kada će radovi biti okončani jer posljednjih nekoliko godina ništa nije rađeno.

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić nedavno je izjavio da je sa bjelopoljskom firmom “Unipred” nedavno sklopljen ugovor o nastavku radova, vrijedan 1.037.000 eura.

On je tada kazao da se nada da bi radovi mogli biti okončani do 20. novembra - Dana Opštine Pljevlja.

Sada je sasvim izvjesno da se to ipak neće desiti, jer izvođač radova još nije ni krenuo sa poslom.

Rekonstrukcija Doma kulture počela je 2007. kada je na čelu opštine bio Filip Vuković.

Opština je u taj posao krenula bez potrebnih građevinskih dozvola.

Dolaskom na čelo Opštine Miloja Pupovića 2011. godine, prekinuti su radovi koji su do sada koštali oko 3,5 miliona eura.

Opština je dala 1,69 miliona, a ostatak Direkcija javnih radova i Ministarstvo kulture.

Dom kulture od 4.000 metara kvadratnih napravljen je 1948. godine, a rekonstrukcija je počela jer je zdanje bilo zapušteno.

Zamijenjen je krov, postavljena fasada, gromobranska instalacija i elektro kablovski vodovi, toplovodne, vodovodne i kanalizacione instalacije i toaleti, prostor za galeriju površine 290 kvadrata, prostor za gradsku biblioteku od 320 kvadrata, kameni zid oko zgrade...

Neki od tih poslova, međutim, moraće ponovo da se rade, s obzirom na to da zgrada zbog nebrige propada, a dio ugrađenog materijala ukrali su lopovi.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji Doma kulture bez građevinske dozvole i drugih propusta, opštinska služba za unutrašnju reviziju podnijela je tužilaštvu prije tri godine krivičnu prijavu protiv Vukovića.

Javnost nikada nije obaviještena o njenom ishodu.

Vrijednost Doma kulture, površine oko šest metara kvadratnih, procijenjena je na 4.426.000 eura, a rukovodstvo Opštine prije nekoliko godina Dom je stavilo pod hipoteku.

Mnogi pate zbog obnove objekta kojoj nema kraja

Nakon početka renoviranja Doma, iz zgrade su izmještene sve ustanove.

Gradska biblioteka prebačena je u bivšu vojnu fabriku na periferiji grada, u neuslovne prostorije nekadašnjeg radničkog restorana.

Zavičajni muzej je premješten u zgradu Crvenog krsta.

Prema zakonu, prostorije u kojima su knjige smještene moraju imati temperaturu od 16 do 18 stepeni, vlažnost vazduha od 50 do 60 procenata, što se u sadašnjim uslovima teško postiže.

I Zavičajni muzej u Pljevaljima, iako raspolaže izuzetno bogatim muzejskim fondom, godinama nema stalnu postavku i zatvoren je za posjetioce.

Kada će preko 5.000 muzejskih jedinica ponovo biti dostupno posjetiocima još nije poznato, ali je sugurno da muzej neće imati stalnu postavku dok se ne završi renoviranje Doma kulture.

Bonus video: