Bošković tvrdi da je školska zgrada na Savini bezbjedna za đake i zaposlene

Bošković je naveo da je za kompleks škole i vrtića koji je takođe zatvoren zbog oštećenja zatvoren, sanaciju terena, izradu elaborata i građevinske radove u ovoj godini opredjeljeno 530.000 eura
89 pregleda 12 komentar(a)
Predrag Bošković, Petar Ivanović, Foto: Slavica Kosić
Predrag Bošković, Petar Ivanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.09.2016. 08:26h

Ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je gostujući na TV Novi da će nastava u OŠ "Milan Vuković" na Savini početi 19. septembra. Škola je zatvorena početkom jula zbog procjene da rad i boravak u objektu nije bezbjedan.

Nova odluka da je škola bezbjedna je donijeta na osnovu istraživanja stabilnosti terena i objekta koja su rađena u posljednjih 15-ak dana.

"Imali smo mišljenje Andrije Delibašića, jednog od najboljih geologa, prof. Čvorovića koji je i ranije bio angažovan na sanaciji ove škole kao i Mladena Ulićevića koji je bio dio tima 1996. godine, koji je postavio repere da se prati stabilnosti terena i objekta. Njihov zaključak je da je škola stabilna kao i 1996. kada su rađena istraživanja i mi smo na bazi tih nalaza i analiza dali zeleno svjetlo da nastava počne 19. septembra", objasnio je Bošković.

On je za TV Novi kazao da će se dnevno analizirati teren na kome je izgrađena škola kako bi se pratilo da li je riječ zaista samo o slijeganju terena i potvrdilo da ne postoji klizište, a za posao koji je urađen ocjenio je da je dobar ne samo za školu već i sve okolne objekte.

Bošković je naveo da je za kompleks škole i vrtića koji je takođe zatvoren zbog oštećenja zatvoren, sanaciju terena, izradu elaborata i građevinske radove u ovoj godini opredjeljeno 530.000 eura. Ministar je ustvrdio i da aanacija kompletne škole nije potrebna jer je ona sanirana prije 20 godina, već je potrebno otkloniti nedostatke koji su uočeni.

Ivanovć: Profesori nekompetentni

Nakon nalaza prof. dr Mićka Radulovića dipl. inž. geologije i prof. dr Radenka Pejovića, dipl. inž. Građevine ocijenili su ranije da se "objekat Osnovne škole "Milan Vuković" nalazi se na terenu koji nije stabilan, da je pretrpio određena oštećenja, te da nije bezbjedan za korišćenje, Vlada je 17. jula donijela odluku o zatvaranju škole.

Radulović i Pejović su naveli da se stanje objekta može znatno pogoršati, ili pak doći do njegovog rušenja pri obimnijim padavinama, jačim zemljotresima ili kombinaciji tih uticaja.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je, nakon što su u medijima Radulović i Pejović ponovili njihove tvrdnje o nebezbjednosti škole, ocijenio da je odluka o zatvaranju škole donijeta ishitreno, i da dvojica profesora nijesu kompetentni.

Bonus video: