Boli ga kada djeca pitaju o nemaštini

“Zadesila me je sudbina većine nezaposlenih na sjeveru. Nemamo za osnovno, djecu gladnu šaljemo u školu, za fakultete nemamo, pa ostaju niskokvalifikovani kadrovi bez ikakve perspektive za budućnost”, rekao je Bajrović koji već 12 godina bezuspješno traži posao, a bez socijale je ostao jer je “sposoban za rad”
90 pregleda 14 komentar(a)
Porodica Bajrović, Foto: Aida Skorupan
Porodica Bajrović, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 12.09.2016. 19:12h

Pravo na dječiji dodatak o kojem će crnogorski poslanici vijećati 15. septembra, jedina je nada za porodicu Muamera Bajrovića iz Rožaja.

"Imamo četvoro djece, a ukoliko poslanici u četvrtak budu raspoloženi, troje bi moglo da ostvari pravo na dječiji dodatak. To bi za našu šestočlanu porodicu bilo jedino redovno primanje i nada da stvari nekad mogu krenuti nabolje", kazao je Bajrović.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predviđaju da svi osnovci i srednjoškolci, čiji roditelji nemaju nikakva primanja, ostvare pravo na dječiji dodatak.

Inicijativu su pokrenule NVO "Euromost", "Alternativa" i "Manjinski akcionari Gornji Ibar" koje su skupile 6.200 potpisa građana. U skupštinsku proceduru predlog je stavio poslanik Demosa Zoran Miljanić, a na osnovu 35 potpisa poslanika Demosa, URA, SDP-a, DF-a i Albanske alternative našao se na dnevnom redu vanrednog zasjedanja u četvrtak.

Prema procjenama "Euromosta" pravo na dječiji dodatak bi ostvarilo oko 70 odsto djece sa sjevera.

“Zadesila me je sudbina većine nezaposlenih na sjeveru. Nemamo za osnovno, djecu gladnu šaljemo u školu, za fakultete nemamo, pa ostaju niskokvalifikovani kadrovi bez ikakve perspektive za budućnost”, rekao je Bajrović koji već 12 godina bezuspješno traži posao, a bez socijale je ostao jer je “sposoban za rad”.

“Kao da mi je neko ponudio radno mjesto, a ja odbio. Nečuveno, ali da se živi mora. Sezonski kratim drva za pare, ali od toga ostane samo da mi pripremimo ogrijev i zimnicu. A onda duga zima, ni posla ni hljeba. Taj dječiji dodatak bi mi makar olakšao školovanje djece", rekao je Bajrović.

Za djecu obezbjeđuju polovne knjige i garderobu. Najviše ih boli , kaže Muamer, kada mališani pitaju zašto neke porodice imaju a oni ne.

"Ne umijem da im dam odgovor. U potrazi za boljim životom prošle godine smo otišli u azil u Njemačku. Nakon šest mjeseci smo se vratili i to nakon što su iz Crne Gore javno obećali da će pomoći povratnicima. Od te pomoći ništa nije bilo pa smo ponovo primorani da idemo trbuhom za kruhom. Zato vjerujemo da će svi savjesni poslanici podići ruku za izmjene i dopune ovog zakona koji nije samo naša, već nada mnogih", kazao je Bajrović.

Iz NVO "Euromost" su kazali da je sličnih slučajeva u Rožajama mnogo i pozvali sve poslanike, naročito iz DPS-a i BS-a, a sa sjevera Crne Gore da podrže izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

"Nemojte nastavljati sa izdajama i glasanjem protiv svojih građana. Mislite li dolaziti na sjever pred građane? Stavite interese svojih građana ispred interesa svojih političkih partija. Budite ljudi i pomognite gladnoj djeci na sjeveru. Ako ništa drugo da mogu ujutro sa ostalom djecom kupiti sendvič, svesku i olovku, da mogu iz udaljenih mjesta doći do škole, umjesto da odsustvuju sa časova jer nemaju za kartu", saopštili su iz "Euromosta".

Bonus video: