U školama pitaju i što ne bi smjeli

Upitnik u koji su "Vijesti" imale uvid, roditelji su popunjavali u školama “Štampar Makarije” i “Radojica Perović”. Uprave škola je interesovalo koje obrazovanje imaju roditelji, koji im je puni naziv zanimanja, gdje trenutno rade, da li žive u svojoj kući ili stanu, ili su podstanari.
486 pregleda 9 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2016. 18:51h

Prikupljanje socio-ekonomskih podataka o roditeljima prilikom upisa prvaka je nezakonito, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

Od roditelja je u nekoliko podgoričkih škola traženo da odgovore da li su korisnici materijalnog obezjeđenja, da li i od koje bolesti boluju članovi porodice, ali i u kakvim stambenim uslovima žive.

Upitnik u koji su "Vijesti" imale uvid, roditelji su popunjavali u školama “Štampar Makarije” i “Radojica Perović”. Uprave škola je interesovalo koje obrazovanje imaju roditelji, koji im je puni naziv zanimanja, gdje trenutno rade, da li žive u svojoj kući ili stanu, ili su podstanari.

Iako je nizom zakona koji uređuju oblast zdravstvene zaštite i prava pacijenata, građanima zagarantovana tajnost medicinskih dijagnoza, u školama su tražili od roditelja da odgovore od kojih bolesti boluju članovi porodice.

Marić je “Vijestima” kazao da je “neprihvatljivo, neprimjereno i nedopustivo da škole prikupljaju navedene podatke”. On je ocijenio da je riječ o nezakonitoj praksi i da bi škole morale da konsultuju nadležne resore prilikom sastavljanja takvih upitnika.

Naglasio je da je nedopustivo i da prilikom upisa prvaka od roditelja traže podatke o zanimanju i da uprave škola nijesu nadležne da prave socijalni karton djeteta.

Iz Ministarstva prosvjete na čijem je čelu Predrag Bošković nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" da li postoji zakonski osnov da se od roditelja traži da odgovore na pomenuta pitanja. Iz Službe za odnose s javnošću odgovorili su da će na pitanja odgovoriti uprave pomenute dvije škole.

Iz škola “Štampar Makarije” i “Radojica Perović” poslali su gotovo identične odgovore, u kojima navode da se upitnik ne koristi u školama, ali da ga koristi pedagoško-psihološka služba pri upisu djece u prvi razred.

“Daje se roditeljima da bi se, pri formiranju odjeljenja, napravila socio-ekonomska karta, kao i radi potpunije slike ambijenta u kojem dijete odrasta”, pojasnili su.

Iz škole “Štampar Makarije” su dodali i da je rad stručnih saradnika definisan Programom koji donosi Zavod za školstvo.

Saopštili su da se uz rezultate na testovima procjene za prvake i na osnovu socijalno-ekonomskih podataka, formiraju odjeljenja.

“Pri tom se vrši ujednačavanje po više parametara (rezultatima na testovima, polu, predznanju djeteta, ambijenta u kojem dijete odrasta, obrazovanju roditelja...)”.

Iz te škole su naveli da pedagoško-psihološka služba, u okviru saradnje sa roditeljima i u cilju obuhvatnije slike praćenja rada i razvoja djeteta, “traži i lične podatke o djeci”.

“Radi sigurnijeg boravka djece, kao i adekvatne podrške, poželjno je da i odjeljenske starješine i nastavnici imaju informaciju o 'nekim privatnim problemima' učenika, što uključuje i njihovo zdravstveno stanje, ukoliko to utiče na njihovu sigurnost i postignuće ili ponašanje u školi ( djeca sa raznim hroničnim oboljenjima/epilepsija, dijabetes...)”.

Marić je podsjetio da je nedavno razmatrana mogućnost da se objavljuju imena korisnika socijalnih davanja, u cilju kontrole izbornog procesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka dala mišljenje da je riječ o ličnim podacima.

Bonus video: