POTPREDSJEDNIK VLADE POZIVA NA SARADNJU

Ivanović: Bolest kvrgave kože goveda regionalni problem

"Kao odgovoran čovjek, shodno Poslovniku o radu Vlade informisao sam 18. maja Vladina tijela o rizicima pojave bolesti kvrgave kože goveda. To je 65 dana prije nego što je evidentiran prvi slučaj bolesti", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.
72 pregleda 6 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Svetlana Mandić
Petar Ivanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.09.2016. 13:30h

Bolest kvrgave kože goveda nije isključivo problem Crne Gore već regiona i zato je potrebna još jača regionalna saradnja, poručio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.

On je saopštio da Crna Gora u kontinuitetu radi sa Evropskom komisijom oko nadoknade troškova.

Kako je podsjetio, od 19. maja nije ministar poljoprivrede, već potpredsjednik Vlade. "Od 19. maja postoje dva ministra poljoprivrede iz opozicije koja su, u resoru koji pokrivaju, shodno Ustavu i zakonima odgovorna za sve što rade, ali i za sve što ne rade".

"Kao odgovoran čovjek, shodno Poslovniku o radu Vlade informisao sam 18. maja Vladina tijela o rizicima pojave bolesti kvrgave kože goveda. To je 65 dana prije nego što je evidentiran prvi slučaj bolesti", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Crna Gora jedina država u regionu čija su Vladina tijela znala 65 dana prije pojave kvrgave kože goveda da postoje rizici širenja bolesti.

Ivanović je naveo da je sa kolegama više puta upoznao novog ministra poljoprivrede o problemu i mogućem razvoju situacije.

"To znači da je resorni ministar iz redova opozicije znao za rizike pojave ove bolesti, kao što su znali i svi koji imaju pristup portalu Komisije za ekonomska pitanja", naveo je Ivanović.

Ivanović je ocijenio da su ministri iz redova opozicije prikupljali političke poene "preko leđa" poljoprivrednika umjesto da reaguju i predlože konkretne mjere pomoći.

On je kazao da je, poštujući proceduru i zakone, uputio dopis Mnistarstvu finansija u kojem je zatražio da se sa pozicije budžetske rezerve isplati 29 hiljada EUR, "ne za štampanje letaka, kako je to u više navrata pokušao da obesmisli resorni ministar, već za zakonom predviđene preventivne mjere".

Na taj dopis, kako je rekao, ministar finansija nije odgovorio 28 dana.

"Bolest kvrgave kože goveda je regionalni problem. To nije problem isključivo Crne Gore. Zato je potrebna još jača regionalna saradnja, ne samo kada je u pitanju rješavanje ovog, već i drugih problema", smatra Ivanović.

On je naveo da zbog organizacije sistema, načina rada, brzine reakcije i posvećenosti pitanjima bolesti, Crna Gora pretenduje da bude regionani lider.

Prema njegovim riječima, potrebno je povećati izdvajanja za istraživanje.

"Bez istraživanja nećemo dublje razumjeti prirodu ove i drugih bolesti. Takođe, potrebno je izmijeniti pravnu regulativu Evropske unije (utvrditi jasna pravila za ograničavanje kretanje stoke, tranzit, vakcinaciju, kontrolu). Crna Gora u kontinuitetu radi sa Evropskom komisijom oko nadoknade troškova", naveo je Ivanović.

On je ocijenio da je jadna strategija koja se zasniva na zaustavljanju onih koji žele da rade, da ponude rješenja u interesu svih i koji otvaraju prostore svima da rade zajedno.

"Tamo gdje se postoje ljudi koji su spremni da po partijskoj liniji obilježavaju goveda, umjesto da se što prije riješi problem, teško da može biti povjerenja. Najmanji interes treba da bude: da uradimo najbolje što možemo u najkraćem mogućem roku", zaključio je Ivanović.

On je poručio da vjeruje da su građani u stanju da prepoznaju i odvoje rad i nerad, istine i obmane.

"Vjerujem da su u stanju da razumiju providne političke igre neodgovornih pojedinaca kojima je, očigledno, važnije da partijski obilježe goveda po Crnoj Gori nego da pomognu poljoprivrednim proizvođačima da što prije riješe muku koja ih je zadesila", kazao je Ivanović.

Preporučujemo za Vas