Nova tužba protiv pljevaljske bolnice: Sad pare traže vozači i sestre

Radnicima ranije isplaćeno 150.000 eura za prevoz, nakon presude
81 pregleda 2 komentar(a)
Pljevaljska bolnica, Foto: Goran Malidžan
Pljevaljska bolnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.09.2016. 16:47h

Opšta bolnica u Pljevljima mogla bi da ostane bez još 200.000 eura, zbog sudskog spora kojim pedesetak zaposlenih traži isplatu prekovremenog rada.

Tužbu protiv bolnice podnijeli su vozači i medicinske sestre, koji traže isplatu nadoknada za prekovremeni rad unazad osam godina.

Bolnica je uzvratila protivtužbama protiv pojedinih radnika, kojima je navodno u tom periodu, po raznim osnovama, isplaćeno više novca nego što im je pripadalo.

Pravnik u bolnici Božidar Bajić kaže da očekuje da će se spor pred Osnovnim sudom u Pljevljima okončati za mjesec-dva.

Procjene su da bi, ukoliko se spor riješi u korist radnika, manje od 100.000 eura pripalo zaposlenima, a da bi ostatak novca otišao na troškove postupka, uključujući naknade advokatu, sudskim izvršiteljima i vještaku.

Ranije su zaposleni u bolnici i Domu zdravlja prinudnim putem naplatili i naknade za prevoz, nakon što je Osnovni sud u Pljevljima presudio u njihovu korist.

Radnicima je po tom osnovu isplaćeno oko 150.000 eura, odnosno oko 700 eura po zaposlenom, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Zaposlenima u Domu zdravlja po ovom osnovu isplaćeno je pedesetak hiljada eura.

“Vijesti” su ranije objavile da je oko 100.000 eura isplaćeno je i pljevaljskom advokatu Nebojši Vojinoviću koji je zastupao zaposlene.

Zbog neisplaćenih naknada za prevoz od marta 2010. do februara ove godine, tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima podnijelo je 215 od ukupno 270 radnika bolnice i sedamdesetak zaposlenih u Domu zdravlja.

Ostali zaposleni uspjeli su da naplate potraživanja preko Agencije za mirno rješavanje sporova.

Bajić je ponovio da su sve obračune isključivo radili po instrukcijama Fonda za zdravstveno osigranje:

“Bolnica se ne osjeća krivom jer smo radili kako su od nas očekivali oni od kojih smo zavisni. Radili smo isključivo po instrukcijama Fonda zdravstva. Ništa nismo zadnjih pet šest godina radili što nam oni nisu naredili”

Koštalo bi manje da se nije išlo na sud, ali nadležni nisu poslušali

Bajić tvrdi da je rukovodstvo ustanove zagovaralo da se spor riješi preko Agencije za mirno rješavanje sporova, ali da odgovorni nijesu prihvatili da isplate troškove kamate, pa su zaposleni posegli za tužbom.

“Troškovi kamata bili bi znatno manji od iznosa koji treba da se isplati advokatu, na šta smo mi upozoravali odgovorne koji nijesu imali sluha za naše tvrdnje”.

Bajić kaže da je 95 odsto zaposlenih u zdravstvu spor riješilo preko Agencije.

Bonus video: