U 63. GODINI

Preminuo Dragiša Pešić

Sahrana će se obaviti 10. septembra 2016. godine u 15 časova, u selu Frutak – Danilovgrad
334 pregleda 6 komentar(a)
Dragiša Pešić, Foto: Dri.co.me
Dragiša Pešić, Foto: Dri.co.me
Ažurirano: 09.09.2016. 09:16h

Član Senata Državne revizorske institucije Crne Gore (DRI) Dragiša Pešić preminuo je 8. septembra 2016. godine u 63. godini života poslije duge i teške bolesti.

Rođen je 8. avgusta 1954. godine u Danilovgradu, gdje je završio i osnovnu školu.

Srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je 1978. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Radio je na rukovodećim finansijskim poslovima u privredi. Obavljao je funkciju predsjednika Upravnog odbora u više privrednih i bankarskih organizacija.

Bio je predsjednik Izvršnog odbora Opštine Podgorica. Obavljao je niz javnih funkcija na opštinskom i državnom nivou. Bio je poslanik u Vijeću građana Skupštine SRJ. Bio je predsjednik Odbora za budžet Savezne Skupštine.

Od 1998. godine imenovan je za ministra finansija Vlade Savezne Republike Jugoslavije, a 2001. godine izabran je za predsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Bio je član Glavnog odbora i poslovni direktor Demokratske partije socijalista; zatim član Glavnog i Izvršnog odbora SNP Crne Gore, kao i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Od 2002. godine bio je poslanik u Skupštini Republike Crne Gore, a od 2004. godine imenovan je za predsjednika Odbora Skupštine Republike Crne Gore za ekonomiju, finansije i budžet.

Za člana Senata Državne revizorske institucije izabran je od strane Skupštine Crne Gore, decembra mjeseca 2007. godine.

Kao koordinator učestvovao je na izradi Strateškog plana razvoja Državne revizorske institucije za period 2012-2017.godine i Akcionog plana za implementaciju strateških ciljeva aktivnosti.

Učesnik je velikog broja regionalnih i međunarodnih profesionalnih skupova, seminara i radionica. Učesnik je XIX Kongresa INTOSAI-a (Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija) u Meksiko Sitiju (2007) godine.

Koautor je dva priručnika Državne revizorske institucije - „Računovodstvo i revizija preduzeća javnog sektora“ i „Priručnika o planiranju i vršenju finansijske revizije i revizije pravilnosti“.

Oženjen, otac dvoje djece.

Sahrana će se obaviti 10. septembra 2016. godine u 15 časova, u selu Frutak – Danilovgrad.