Ministarstvo: Samohrani roditelji biće obeštećeni

Dužni su da “donesu dokaz koji potvrđuje status samohranog roditelja”
0 komentar(a)
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2016. 14:46h

Samohranim roditeljima koji su platili vrtićima punu cijenu za boravak i ishranu djece u septembru iznos za sljedeći mjesec biće umanjen.

Iz Ministarstva prosvjete juče je saopšteno da su roditelji koji imaju pravo na umanjenje cijene za 50 odsto dužni da “donesu dokaz koji potvrđuje status samohranog roditelja”.

“Kako bi ostvarili svoje pravo u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji propisuje da troškove boravka i ishrane, odnosno boravka djeteta samohranog roditelja u ustanovi, samohrani roditelj plaća u visini 50 odsto visine troškova boravka i ishrane koju je utvrdio organ upravljanja ustanove, uz saglasnost Ministarstva prosvjete”.

“Vijesti” su juče objavile da su roditelji djece iz jednohraniteljskih porodica platili punu cijenu, jer uprave vrtića nijesu na vrijeme obaviještene o primjeni niže. Iz Ministarstva prosvjete u ponedjeljak su saopštili da su predškolskim ustanovama poslali cirkularno obavještenje o nižim cijenama.

Ministarstvu su se od početka avgusta obraćali iz Udruženja Roditelji, kako bi provjerili kada će roditelji moći da ostvaruju pravo na nižu cijenu vrtića.

Iz Udruženja su prije dva dana upozorili da tu informaciju nijesu dobili čak ni u prvoj sedmici nove školske godine, pa su samohrani roditelji platili puni iznos.

Udruženje Roditelji je amandmanom predložilo izmjene Zakona i smanjenje cijene za djecu samohranih roditelja, kako bi im pomoglo jer su, kako je navedeno, u većini slučajeva u nezavidnom položaju.

Bonus video: