Iz ZID-a traže izmjene Zakona o pripravnicima: Osposobljavanje često nije stručno

“Pojavio se i izvjestan broj poslodavaca koji je zakonom prepoznao šansu za korišćenje korisnika programa stručnog osposobljavanja kao besplatne radne snage i zamjenu za uposlene”
139 pregleda 0 komentar(a)
Igor Milošević, Foto: Privatna arhiva
Igor Milošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.09.2016. 10:42h

Iz Asocijacije za demokratski prosperitet ZID zatražili su izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju, ocijenivši da je dosadašnja primjena pokazala niz nedostataka.

Traže, između ostalog, da bi trebalo prolongirati raspisivanje konkursa za poslodavce, kako bi se, umjesto od 15. septembra po važećem Zakonu, prijavljivali od 1. novembra.

“Na taj način bi bile isključene i spekulacije oko zakona kao mehanizma za predizborne manipulacije”, kaže koordinator programa Igor Milošević.

Navodi da su od Ministarstva prosvjete još početkom avgusta zatražili da inicijativa o izmjenama bude uvrštena u agendu rada Vlade, ali da odgovor nisu dobili.

Milošević je ocijenio da su se najveći problemi u programu javili u kvalitetu sprovođenja stručnog osposobljavanja, naročito u dijelu privatnog sektora, što je uslovilo nezadovoljstvo korisnika.

“Pojavio se i izvjestan broj poslodavaca koji je zakonom prepoznao šansu za korišćenje korisnika programa stručnog osposobljavanja kao besplatne radne snage i zamjenu za uposlene”.

On je istakao da je izostala efikasna zaštita kandidata, koja je dijelom proistekla iz nedefinisanja uloge tima zaduženog za koordinaciju procesom.

Milošević tvrdi da je u velikom broju slučajeva, posebno u privatnom sektoru, stručno osposobljavanje realizovano bez programa i da bi to ubuduće morala da bude obaveza za poslodavce, za svaku poziciju.

On je ocijenio da je za poslodavce neophodno precizirati minimum uslova koje moraju da zadovolje, da bi uopšte konkurisali.

“Ovim predlozima uvodi se limit u broju korisnika po poslodavcu, obaveza dostavljanja dokumenta kojim dokazuje broj zaposlenih i plaćene obaveze na primanja zaposlenima za prethodnu godinu, a uvodi se i obaveza mentora i uslovi za obavljanje mentorstva. Izmjenama se nastoje ohrabriti za prijavljivanje poslodavci koji imaju namjere da na kvalitetan način sprovode programe osposobljavanja i spriječe one, koji nisu bili rijetki, a koji su u prethodnom periodu program koristili za obezbjeđivanje besplatne radne snage”.

On kaže da je bilo slučajeva da značajan broj korisnika nije bio prisutan na osposobljavanju 8 sati, da se se neki nisu ni pojavljivali na radnom mjestu, ali su uredno primali mjesečne naknade po osnovu fiktivnih izvještaja.

Iz Zida su predložili i da, umjesto Inspekcije rada, kontrolu obavlja Prosvjetna inspekcija.

Za primjenu zakona, kako navode u toj organizaciji, nisu potrebna dodatna sredstva.

Izmjenama, kako tvrde, ne bi bio smanjen ni broj mjesta.

"Prošle godine su za 3.452 visokoškolca poslodavci oglasili 9.014 mjesta, tako da bi izmjenama limitirali izbor na one poslodavce koji su izmirili obaveze prema državi i imaju realan odnos uposlenih i kandidata i koji ozbiljnije prilaze ovom programu, kao programu koji je prvenstveno postavljen kao obrazovni program”.

Bonus video: