Malverzacije centra za pomorce: Još na Crnoj listi EU

Pojedini kandidati ne vide ni spasilački čamac i protivpožarni poligon
416 pregleda 37 komentar(a)
obuka pomoraca, Foto: Siniša Luković
obuka pomoraca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.09.2016. 13:57h

Većina centara za obuku pomoraca ne poštuje ni osnovne propise, a pojedini kandidati tokom trajanja obuke i ne vide spasilački čamac, brodsku apoteku, protivpožarni poligon...

To je i jedan od razloga što je Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je Crnu Goru stavila na tzv. Crnu listu zemalja koje ne ispunjavaju njihove standarde. Loša praksa je nastavljena i ovih dana, sa početkom integrisane obuke za obnovu znanja pomoraca.

Do problema je došlo zbog zloupotrebe novog Pravilnika o sticanju zvanja i ovlašćenja pomoraca i primjene Manila amandmana na STCW konvenciju Međunarodne pomorske organizacije.

Naime, nakon što je prvu ovakvu obuku za grupu od 24 pomorca prije dvije nedjelje održao Pomorski tening centar „Azalea“ u Bijeloj, minulog vikenda prve obuke priredila su i dva pomorska trening centra u Baru - privatnog Fakulteta za pomorstvo i trening centar kompanije „BMV Shipping Services“.

U oba slučaja pomorci koji su aplicirali za te obuke ukazali su „Vijestima“ na nelogičnosti koje navode na sumnju da se tzv. refresher kurs u tim centrima sprovodi u najmanju ruku diskutabilno.

„Vijesti“ posjeduju tonski zapis razgovora zainteresovanih kandidata sa administratorima oba centra u kojima se jasno čuje da se refresher obuka kod njih može završiti za dan i po do maksimum tri dana i da se njen najveći dio u praktičnom smislu, navodno, izvodi na opremi koju posjeduju druge kompanije i institucije. Dio te opreme, od koje je ona za spašavanje na moru ključna, u oba slučaja barskih trening centara, nalazi se na feribotu „Sveti Stefan II“ kompanije „Barska plovidba“ a sa kojom ti centri imaju potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji.

Zanimljivo je, međutim, što je minulog vikenda tokom kojeg su ova dva centra navodno izvodila tu obuku, „Sveti Stefan II“ bio na redovnoj liniji Bar-Bari i u matičnoj luci u kojoj su zvanično, na njegovim čamcima i splavovima za spašavanje vježbali kandidati barskih centara, proveo je manje od tri časa, u subotu veče od 19.15 do 22 sata kada je feribot opet isplovio za Bari.

To se, kako iz brodskog dnevnika „Svetog Stefana II“, može vidjeti i preko AIS trakinga tog broda na specijalizovanim sajtovima. Po crnogorskim propisima samo praktični dio ovog dijela refresher kursa, treba da traje sedam i po sati.

U „Azalei“ inače, refresher kurs koji se sastoji iz šest modula (preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spašavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige), traje pet radnih dana u trajanju od po osam sati dnevno, što na kraju daje traženih 40 sati obuke koliko za ovaj kurs traži STCW konvencija, ali i crnogorski Pravilnik.

Trening centar u Bijeloj ovu obuku izvodi na sopstvenoj, preko pola miliona eura vrijednoj opremi - pravom zatvorenom čamcu za spasavanje i spasilačkom čamcu, specijalnim odijelima, opremi za simulaciju helikopterskog spašavanje iz mora, splavovima za spašavanje, protivpožarnom opremom, poligon-zgradom na dva sprata u kojoj se simuliraju požari u zatvorenom prostoru, specijalnom medicinskom lutkom koja simulira razne vrste povreda....

Ništa od toga nema većina drugih crnogorskih trening centara.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja (MSP) potvrdili su „Vijestima“ da oba barska trening centra, uz „Azaleu“ i Centar za obuku pomoraca u Tivtu, imaju odobrenje za obavljenje integrisane obuke obnove znanja pomoraca, i da ona traje ukupno najmanje 39 sati.

„Obuke se ne mogu sprovesti u kraćem vremenskom roku nego što je to propisano Pravilnikom. Da bi bili sigurni da nema zloupotreba u dijelu skraćivanja vremena i zloupotrebe da jedan kandidat u istom vremenskom roku obavlja više obuka, MSP je izradilo softver preko kojeg svaki centar za obuku pomoraca i obrazovno-školska ustanova unose imena kandidata sa datumom početka obuke, a onda ih softver blokira u daljem korišćenju istog imena i prijevremenog završetka obuke. Naime, softver dijeli broj sati sa 8 ili 10 i automatski izračunava kada se obuka datumski završava. Sekretari ispitnih komisija lučkih kapetanija Bar i Kotor imaju instrukciju da ne priznaju nijednu potvrdu koja se prije toga ne provjeri u elektronskoj bazi podataka”, kazao je “Vijestima” direktor Direktorata za pomorstvo u MSP, kapetan Vladan Radonjić.

On je naveo da većina centara za obuku pomoraca i obrazovno-školskih ustanova koje ne posjeduju svoju, imaju pravo sklapanja ugovora o zakupu sa vlasnicima tražene opreme uređaja i plovila.

“To pravo su iskoristili pojedini trening centri i sklopili ugovore sa vatrogasnim stanicama, pomorskim kompanijama, medicinskim ustanovama itd”, istakao je Radonjić.

On je na primjedbu da su mnogi od tih sporazuma praktično “mrtvo slovo na papiru” i da kandidati tokom trajanja obuke ni ne vide spasilački čamac, brodsku apoteku, protivpožarni poligon i ostalo što se traži, najavio da će tome u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja i da će se insistirati na dosljednom spovođenju propisa.

Ministarstvo planira vanrednu provjeru i oduzimanje licenci

Zbog propusta u funkcionisanju crnogorskog sistema za školovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca, Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je Crnu Goru stavila na tzv. Crnu listu zemalja koje ne ispunjavaju njihove standarde.

Iako smo na Crnu listu formalno stavljeni u ljeto prošle godine, EMSA je manjkavosti u našem sistemu konstatovala još u januaru 2012, a u januaru 2014. i preporučila brodarima u EU da ne priznaju brevete iz Crne Gore. To je već produkovalo probleme pa su pomorci sa crnogorskim brevetima, postali nepoželjni na brodovima koji viju zastave države EU i stoga počinju gubiti radna mjesta.

Aktuelna situacija sa izigravanjem standarda i propisa oko refresher obuke, prema tvrdnjama izvora “Vijesti” dobro upućenog u ovu problematiku, može nas dodatno “zakovati” na Crnoj listi EMSA, a možda i status nepoželjnih, za naše pomorce proširiti i kod poslodavaca čiji brodovi nisu registrovani u EU državama.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva “Vijestima” su nezvanično rekli da su svjesni tog problema zbog čega će tokom septembra inicirati vanrednu provjeru svih trening centara u državi sa aspekta rada i posjedovanja opreme, a koju će obaviti eksperti klasifikacionog društva “Bureau Veritas” sa kojim Ministarstvo ima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

“Svi kod kojih konstatujemo propuste, momentalno će ostati bez licence za rad”, rečeno je iz Ministarstva.

Bonus video: