Suhih: Prije izbora može samo sastanak

Odluka o mjesnim zajednicama, koja propisuje da se predsjednici mjesnih zajednica biraju na zborovima građana, usvojena je 5. februara
2 komentar(a)
Đorđe Suhih (Novine)
Đorđe Suhih (Novine)
Ažurirano: 03.09.2016. 17:40h

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je juče da će uskoro organizovati dogovorni sastanak sa predstavnicima političkih partija, na kome će još jednom porazgovarati o primjeni Odluke o mjesnim zajednicama.

To, međutim, ne uliva nadu da će rukovodstva u MZ biti izabrana do izbora zakazanih za 16. oktobar, jer, kako je kazao Suhih “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i dalje nijesu dobili tražene spiskove građana.

“Prvi uslov da se biraju rukovodstva je spisak iz MUP-a koji još nijesmo dobili. Iz ranijih razgovora... želja svih je da to budu izbori oslobođeni političkih podjela i tenzija i da se za rukovodeće pozicije u MZ izaberu najugledniji predstavnici građana”, kazao je Suhih.

Suhih je ocijenio da su i izbori rukovodstva mjesnih zajednica “jedni od najznačajnih izbora” i da bi im trebalo ozbiljno pristupiti.

Odbornik SNP-a Dragan Ivanović ocijenio je da je opstrukcija počela nakon donošenja odluke, jer su predstavnici vlasti namjeravali da njena primjena počne u decembru, a ne osam dana nakon njenog donošenja.

Implementaciju odluke, kako je kazao, opstruira i predsjednik Skupštine Đorđe Suhih.

Odluka o mjesnim zajednicama, koja propisuje da se predsjednici mjesnih zajednica biraju na zborovima građana, usvojena je 5. februara.

U slučaju da se predsjednici mjesnih zajednica ne mogu izabrati na zborovima građana, odluka predviđa da se formiraju odbori povjerenika u kojima treba da bude devet članova. U tom slučaju, svakoj političkoj partiji pripada broj članova odbora srazmjerno proporcionalnoj zastupljenosti odborničkih mjesta u Skupštini Glavnog grada. Prema toj računici, koalicija koju predvodi DPS bi imala pet mjesta.

Kandidate za odbore povjerenika do sada su dostavili DPS, SD i Pozitivna Crna Gora.

Bonus video: