Analiza GA: Pink prednjači u prikrivenoj kampanji i jednostranom izvještavanju

Analiza GA pokazala je da je Demokratska partija socijalista (DPS) najviše prostora imala u medijima
57 pregleda 5 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.09.2016. 10:12h

U okviru Monitoringa izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 2016. godine Građanska alijansa objavila je drugu analizu, koja je sprovedena u periodu od 23. 08. do 02. 09.

Analiza je obuhvatila priloge pet televizija u Crnoj Gori (RTCG, Vijesti, Prva, Atlas i Pink M), odnosno njihove centralne informativne emisije, kao i tekstove objavljene na stranicama četiri dnevne novine: Vijesti, Dan, Pobjeda i Dnevne novine.

Anačliza Građanske alijanse obuhvatila je tekstove i priloge u kojima se pominju neke od partija, za koje se očekuje da će se kandidovati na predstojećim parlamentarnim izborima.

U ovom periodu objavljeno je 470 tekstova u kojima je pominjana neka od posmatranih partija. "Najviše tekstova bilo je u dnevnom listu Dan 167 (36%), a slijede Vijesti sa 108, Pobjeda sa 104 i Dnevne novine sa 91 tekstom."

"Više od polovine tekstova u posmatranom periodu je bilo jednostrano. Najviše takvih tekstova bilo je u Danu, dok su Vijesti, Dnevne novine i Pobjeda imale približan broj jednostranih tekstova", saopšteno je iz Građanske alijanse.

Analiza medija je pokazala da je među jednostranim tekstovima, po pitanju strukture, najviše bilo članaka (13%), zatim slijede saopštenja i reagovanja („ostalo“-12%) i obimniji tekstovi, koji zauzimaju više od pola novinske strane (9%).

Naslovi se pojavljuju kao dominantna vrsta opreme ovih tekstova u 84% slučajeva, a oni su u skoro svakom slučaju bili u direktnoj vezi sa sadržajem teksta.

"U 56% tekstova vrijednosna orijentacija prikaza je bila pozitivna, dok je u 29% slučajeva bila negativna. U skoro 15% slučajeva nije bilo moguće odrediti vrijednosnu orjentaciju prikaza. U najvećem broju slučajeva okvir teksta je bio informativan (53%). Ipak, analiza je pokazala da je 32% tekstova imalo negativan, odnosno kritički okvir. Takođe, u 5.5% slučajeva okvir je bio konfliktan dok je u nešto više od 7% njih okvir bio afirmativan. U najvećem broju tekstova, 58%, citiran je samo jedan izvor iz neke od političkih partija. U 27 slučajeva navode se i neimenovani izvori, a u tome su prednjačile Dnevne novine, a i preostali mediji imaju približan broj citiranja neimenovanih izvora. "

Analiza GA pokazala je da je Demokratska partija socijalista (DPS) najviše prostora imala u medijima.

"Kada je u pitanju prisutnost pojedinih partija i njihova zastupljenost u tekstovima, može se reći da je najviše prostora imala Demokratska partija socijalista (DPS) sa skoro 200 tekstova u kojima se pominje, a najveći broj tih tekstova objavljen je u Danu. Na drugom mjestu, iako sa znatno manje pojavljivanja, nalazi se DF (146 objava), od kojih najviše u Danu. Po broju pominjanja u tekstovima svih dnevnih novina slijede URA (93), SDP (89) i SNP (86). Demos se pominjao u 69 a Demokrate u 49 tekstova. Važno je naglasiti da su se gotovo sve partije najviše pominjale u Danu jer je u toj novini bilo i najviše objavljenih tekstova u posmatranom periodu. Nakon DPS-a i DF-a, po broju pominjanja u dnevnoj novini Dan slijede SDP, URA i SNP. Kada je u pitanju pažnja koju je pojedinačna novina dala partijama, u Pobjedi je najviše puta pominjan DPS, a jednom manje DF. Slijede SNP, URA, Demos i SDP. Vijesti su najviše pažnje dale DPS-u, pa DF-u, SDP-u i URA-i. Najviše pojavljivanja u Dnevnim novinama imao je DF, a slijede ga DPS, URA i SNP", navodi se u analizi.

U nešto više od 13% objavljenih tekstova bilo je prikrivene kampanje.

"Najviše tekstova sa prikrivenom kampanjom imale su Dnevne novine (21), a slijedi Pobjeda (18) i Dan (16). U analiziranom periodu prikrivena kampanja se najčešće odnosila na predstavnike DPS-a iz opštinskih organa vlasti, koji su govorili o uspjesima u prethodnom periodu i najavljivali radove do izbora, kao i na aktivnosti lidera Pozitivne Crne Gore, Demos-a i GP URA."

Elektronski mediji

Kada je riječ o elektronskim medijima emitovan je 191 prilog u centralnim informativnim emisijama pet analiziranih televizija u kojima je pominjana neka od posmatranih partija.

Kada je u pitanju prisutnost političkih partija, najviše pojavljivanja na televizijama u analiziranom periodu imala je Demokratska partija socijalista (68), slijedi DF sa 59, SNP sa 45, URA sa 42 pojavljivanja, kao i SDP sa 36 i Demos sa jednim pojavljivanjem manje.

"Na osnovu prikupljenih podataka može se zaključiti da je nastavljena praksa da mjesta u informativnim emisijama ima samo za „jače“ političke partije."

U analizi se navodi da je RTCG najviše puta u svom „Dnevniku 2“ emitovala priloge u kojima se pominje DF i DPS, a po broju pojavljivanja slijede SDP i SNP.

"Vijesti su najviše puta u „Vijestima u pola 7“ pomenule DPS, kao i Građanski pokret URA i DF. U „Vijestima Prve“ u najviše priloga je pominjan DF, pa SNP, dok su jednak broj puta pominjani DPS i Demos. Atlas je jednak broj puta u prilozima pominjala DPS i DF. Na drugom mjestu je SNP a na trećem Demos. Televizija Pink M dala je u emisiji Infomonte značajno više prostora DPS-u, koji slijedi DF i URA", saopšteno je iz GA.

U nešto manje od polovine slučajeva nije bilo moguće odrediti kakva je vrijednosna orijentacija priloga, dok je u 29% njih orijentacija bila pozitivna. Više od polovine priloga (62%) bilo je informativno, dok je u posmatranom periodu bila skoro četvrtina kritičkih priloga.

"U 15% priloga emitovanih u centralnim informativnim emisijama pet crnogorskih televizija prisutna je bila prikrivena kampanja. Po tom kriterijumu, prvo mjesto zauzima televizija Pink M koja je od ukupno 38 priloga, u njih 17 imala prikrivenu kampanju. Na drugom mjestu, ali sa znatno manje priloga koji su sadržali prikrivenu kampanju nalazi se TV Prva, dok na TV Vijesti u prethodnom periodu nije zabilježen ni jedan takav slučaj. U gotovo svim slučajevima prikrivene kampanje, akteri su bili poslanici DPS-a i Pozitivne Crne Gore, dok je bilo i slučajeva negativne kampanje usmjerene protiv opozicionih ministara u Vladi izbornog povjerenja"

Oko 20% priloga emitovanih u prethodnih 10 dana u centralnim informativnim emisijama ovih pet televizija bilo je jednostrano.

"U tome je, sudeći po podacima iz istraživanja, lider televizija Pink M sa 23 takva priloga. Kada je riječ o strukturi priloga koji su bili jednostrani, ponovo su najčešće bili u pitanju izvještaji (29 slučajeva) i kratke vijesti (7 slučajeva)", navedeno je u analizi GA.

Bonus video: