Dječji dodatak u rukama poslanika

“Ovdje se radi i o 70 odsto djece sa sjevera Crne Gore, tako da ćemo smatrati da poslanici koji ne budu glasali za ovaj predlog ne žele dobro ni djeci ni građanima ovog regiona koji se nalaze u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji”.
3 komentar(a)
Žabljak, đaci prvaci, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, đaci prvaci, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.09.2016. 17:58h

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje podrazumijevaju dječji dodatak za sve učenike čiji roditelji nemaju nikakva primanja, naći će se pred poslanicima na vanrednom zasjedanju Skupštine 15. septembra.

Izmjenu Zakona predložile su nevladine organizacije koje su prikupile 6.200 potpisa građana, na osnovu čega je 35 poslanika potpisalo i predalo inicijativu za vanrednu sjednicu parlamenta.

Iz NVO “Eurmost” saopštili su da očekuju da većina poslanika glasa za predlog, “s obzirom da se radi o najugroženijoj grupi djece čiji roditelji nijesu u mogućnosti da im obezbijede kvalitetno školovanje”.

“Ovdje se radi i o 70 odsto djece sa sjevera Crne Gore, tako da ćemo smatrati da poslanici koji ne budu glasali za ovaj predlog ne žele dobro ni djeci ni građanima ovog regiona koji se nalaze u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji”.

Podsjetili su poslanike da je, “samo prema zvaničnim podacima Njemačke federalne kancelarije za migracije i izbjeglice u 2015. godini, preko 4.000 građana sa sjevera napustilo Crnu Goru i prijavilo se na ekonomski azil u Njemačkoj, zbog nemogućnosti da se u domovini prehrane”.

“Od toga broja je preko 2.000 djece, a polovina i dalje čeka konačnu odluku o zahtjevu za azil. Na tešku ekonomsku situaciju ukazuju i podaci ZZZCG objavljeni u januaru 2016. godine na osnovu kojih je najviša stopa nezaposlenosti bila u Andrijevici 36,12 odsto, zatim Rožajama 29,46, i u Bijelom Polju 29,34 odsto. Prema istim podacima, u istom periodu u opštinama na sjeveru je na biroima rada bilo preko 15.000 nezaposlenih, od čega najviše u Bijelom Polju (4.323)”.

Iz Euromosta ističu da je, na osnovu popisa, između 2003. i 2011. godine sjever napustilo 15.000 građana, a da je od 2011. do 2016. čak 64.000 stanovnika odselilo u Podgoricu.

“Prema podacima Monstata, prošle godine je u čak 12 od 23 opštine bilo više umrlih nego rođenih, a najgora situacija je bila upravo na sjeveru, posebno u Pljevljima gdje je u 2015. na svijet došlo 178 beba, a umrla čak 443 stanovnika. Nakon Pljevalja najveći negativan prirodni priraštaj bio je u Kolašinu, Mojkovcu, Žabljaku, Bijelom Polju, Gusinju, Plužinama, Šavniku, Petnjici. Sve su ovo pražavajući podaci na koje Euromost godinama ukazuje i na osnovu kojih je svima jasno da sjeverni region brzo nestaje. Zato pozivamo sve poslanike Skupštine i sve političke partije da 15. septembra glasaju za izmjenu ovog zakona i na taj način pokazu da im je stalo da rješavaju nagomilane teške ekonomske probleme na sjeveru države”.

Bonus video: