U Gimnaziji uvedeno dvojezično odeljenje

“Zajednički smo za ovih desetak mjeseci učinili da ova škola dobija prepoznatljiv izgled kao perjanica crnogorskog obrazovanog sistema”, naveo je Bošković
493 pregleda 9 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija Slobodan Škerović Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.09.2016. 12:41h

Uvođenje dvojezičnog odeljenja u Gimnaziju „Slobodan Škerović“ radikalan je zaokret u obrazovnom sistemu Crne Gore koji će učenike učiniti spremnijim za tržište rada, poručio je ministar prosvjete, Predrag Bošković. On je, na svečanosti povodom početka školske godine u Gimnaziji, kazao da je, kao čovjek i ministar, zadovoljan kada danas uđe u tu obrazovnu insituciju. “Ovo je praktično sasvim novi objekat koji zrači, prije svega, čistoćom, ljubavlju i predusretljivošću”, naveo je Bošković. On smatra da je jedan od njegovih najboljih poteza, otkad je na čelu Ministarstva, postavljanje Zoje Bojanić-Lalović na mjesto direktorice Gimnazije. “Zajednički smo za ovih desetak mjeseci učinili da ova škola dobija prepoznatljiv izgled kao perjanica crnogorskog obrazovanog sistema”, naveo je Bošković. On je poručio da na tome neće stati i dodao da će nastaviti da rade na poboljšanju uslova u kojima će đaci i profesori raditi i sticati obrazovanje. Bošković je kazao da su svjesni nedostataka koje je podgorička Gimnazija, kao ustanova koja ima toliku tradiciju, imala ranije. On je saopštio da su u Gimnaziji, iz nekih razloga, ukidana usmjerenja i dodao da su oni, slušajući prije svega glas roditelja, shvatili da u toj obrazovnoj ustanovi nedostaju specijalistička znanja. Bošković je naveo da će Ministarstvo istrajati u tome da strani jezici budu dio svakodnevne obrazovne kulture. “Početak dvojezične Gimnazije je potpuno novi i radikalan zaokret u obrazovnom sistemu Crne Gore. Možda jeste prvi koji u ovoj fazi razvoja obrazovnog sistema iskušavate, ali sam siguran da će Vam to omogućiti da kasnije lakše prolazite kroz život”, poručio je Bošković. On je objasnio da će takav način obrazovanja od njih stvoriti bolje ljude i učiniti ih spremnijim da kasnije zakorače na tržište rada. Bojanić-Lalović je ukazala da se u toj ustanovi od ove školske godine uvode odeljenja uže orijentacije – matematičko, filološko, dvojezično i odeljenje sprortske gimnazije.

Ona je ocijenila da za one koji su izabrali te programe, kao i za one koji će raditi sa njima, slijedi godina izazova. “Mi u školoi ćemo učiniti sve kako bismo vam, dragi učenici, pružili podršku i pomoć u savladavanju svih prepreka koje vam se nađu na putu”, poručila je Bojanić-Lalović. Kako je kazala, od učenika očekuju vrijedan rad i posvećenost školi. “Uvjerena sam da ćemo, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, daleko stići”, zaključila je Bojanić-Lalović.

Bonus video: