Roditelji prinuđeni da plaćaju asistente u nastavi

"Asistenti u nastavi, bez obzira da li ih roditelj plaća ili ne, u školske klupe sa đacima ne mogu ući dok ne potpišu ugovor o volontiranju"
215 pregleda 5 komentar(a)
Milka Šćepanoović, Foto: Privatna arhiva
Milka Šćepanoović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.09.2016. 09:10h

Roditelji djece ometene u razvoju prinuđeni su da asistente u nastavi svoje djece plate lično za prvih mjesec i po dana školske godine, navode iz NVO "Naše sunce".

"Kako pojedini roditelji nemaju tu mogućnost, prinuđeni smo da odmah reagujemo i apelujemo na državne organe, Zavod za zapošljavanje čiji je "Asistent u nastavi" i projekat kao i MInsitarstvo prosvjete, da nađe načina da se prema asistentima djece sa poteškoćama u razvoju na vrijeme izmiri zarađeno mjesečno primanje. Kako su asistentima prošle godine bili spremljeni ugovori na četiri mjeseca za drugo polugodište, da bi ih preko noći povukli i ponudili na potpis ugovore za dva i po mjeseca rada, na sta su logično bili ostvareni i doprinosi, dok su preostalih mjesec i po rada dobili u neto iznosu (bez plaćenih dopirinosa), pomenuti asistenti u nastavi su na crno radili mjesec i po dana", navodi predsjednica NVO "Naše sunce" Milka Šćepanović.

Ministarstvo prosvjete ranije je saopštilo da će asistenti biti angažovani od 1. septembra i to volonterski.

"Asistenti u nastavi, bez obzira da li ih roditelj plaća ili ne, u školske klupe sa đacima ne mogu ući dok ne potpišu ugovor o volontiranju. Jedna od osnovnih skola u Crnoj Gori ima potrebu za devet asistenata u nastavi, dok je od tog broja samo jedan pristao da volontira, a četiri će platiti roditelji. Kako je dan pred početak školske godine Ministarstvo prosvjete pozvalo i obavijestilo roditelje da ce za pomenutu skolu poslati i preostala četiri asistenta u nastavi, roditelji ne znaju ko su pomenuti ljudi koji ce obavljati tako zahtjevan posao i brinuti o djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Ono sto želimo naglasiti jeste da Ministarstvo šalje potpuno nepoznate ljude roditeljima sa čijom djecom isti treba da rade i time ukidajući djeci asistente koji su bili uspješno ukljuceni u nastavni proces i kojima su se djeca potpuno prilagodila", navodi Šćepanović.

Kada je riječ o autističnoj djeci za koje ne postoji ni statistika u Crnoj Gori, Šćepanović napominje da je nastavni proces dovoljan izazov.

"Ove promjene će biti pogubne za njih i pravo je pitanje da li će djeca prihvatiti potpuno nove ljude, jer autistične osobe teško se prilagođavaju na nova lica što je između ostalog, jedna od opšte poznatih karakteristika Autističnog spektra. Ono što je jako bitno jeste, da to moze da nanese emotivnu i psihološku nestabilnost kod njih i da mozda isprovociraju neprikladna ponašanja u učionici i van nje. Ovo napominjemo jer većina asistenata već duže vrijeme prati djecu u školama i to su uglavnom dugo uigrani timovi i neoprostivo je da se to razbija na ovakav način", navodi se u saopštenju Šćepanović

Iz NVO "Naše sunce" još jednom upućuju apel nadležnim institucijama da asistenti dobiju naknadu za period koji će odrađivati.

Bonus video: