Plaže u Krašićima skoro da više nema: Temelji kuća praktično u moru

Grupa vlasnika kuća zahtijeva da do odluke Ustavnog suda bude donesen moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola
418 pregleda 0 komentar(a)
Krašići, vile, plaža, Foto: Privatna arhiva
Krašići, vile, plaža, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.08.2016. 06:44h

Grupa vlasnika kuća u Krašićima kod Tivta podnijela je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Državne studije lokacije (DSL) Sektor 29 Krašići, koju je Vlada usvojila 2009.

Planskim dokumentom koji je po uputama Ministarstva održivog razvoja i turizma radila firma CAU iz Podgforice, dozvoljena je gradnja na do tada neuređenoj i svima pristupačnoj prirodnoj kamenitoj obali mora.

To je prouzrokovalo gradnju niza velikih objekata sa maltene temeljima u moru, nasipanje mora, devastaciju prirodne obale i uzrurpaciju, jer vlasnici kuća podignutih ispod lokalnog puta za Petroviće ne dopuštaju da se na “njihovim“ plažama kupa bilo ko osim njih i njihovih gostiju.

Među graditeljima koji su proteklih godina stekli vile na „pjeni od mora“ je i bivši ministar finansija i aktuelni savjetnik premijera dr Radoje Žugić (DPS), kao i nekoliko kontroverznih biznismena iz Crne Gore, Srbije i Rusije.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluka o izradi i usvajanju DSL, podnosioci inicijative - Dragana Pušonjić, Stana Andrejević i Gordana Bajković iz Beograda, odnosno Jelena Radaković i Saša Perić iz Krašića, traže da ih Ustavni sud po hitnom postupku uzme u razmatranje.

U međuvremenu, od suda traže i da donese odluku o privremenoj obustavi primjene DSL, odnosno moratorijumu na dalje izdavanje građevinskih dozvola.

Tom privremenom mjerom bi se “zaštitila obala Bokokotorskog zaliva od daljeg devastiranja i spriječilo dalje kršenje ljudskih prava za sve građane da imaju slobodan pristup plažama i morskoj obali što im garantuje Ustav”.

“Do sada pričinjena šteta primjenom odluka (o donošenju i usvajanju DSL Krašići) takva je da je pitanje da li se može i na koji način uopšte nadoknaditi i da bi svaka dalja primjena ovih odluka pričinila još veću štetu i do kraja upropastila kompletnu morsku obalu u Krašićima, piše u zahtjevu.

Oni tvrde da je donošenje i primjena odluka “u suprotnosti sa važećim Zakonom o morskom dobru” i da su “grubo narušena ljudska prava svakog građanina na slobodan pristup morskoj obali“.

Ističu da je obespravljeno oko 5.000 ljudi - vlasnika i korisnika oko 1.300 stanova za odmor u Krašićima, koji se nalaze iznad u međuvremenu uzurpirane i privatizovane obale.

Naglašavaju da je to rezultiralo umanjenjem vrijednosti njihove privatne imovine, ali i preostale državne, “zarad enormnog bogaćena pojedinaca uzurpacijom opšteg dobra na štetu države i 99 odsto vlasnika kuća”.

Dokument pokriće za “prevaru i otimačinu” obale i puta

Podnosioci zahtjeva tvrde da je DSL Krašići samo pokriće za „najobičniju prevaru i otimačinu obale mora od strane pojedinaca kojima je omogućeno da je kriminalno privatizuju i nezakonito čak ulaze i u zahvat regionalnog puta Radovići - Zabrđe – Rose“.

Ističu da su sve to potpomogli i pojedinici u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), “za što postoje neoborivi dokazi“ koje su spremni da prezentuju Ustavnom sudu.

Vikendaši iz Krašića navode da lokalna vlast u Tivtu i “Morsko dobro” nemaju ingerencije da spriječe graditeljski haos i otimačinu obale, a da Uprava za inspekcijske poslove na to najčešće ne reaguje i da MORT “predstavlja glavni problem u rješavanju ove situacije“.

Bonus video: