Škola orijentiringa od septembra u Podgorici

Dva puta sedmično organizuju treninge i predavanja o tom zanimljivom sportu
82 pregleda 0 komentar(a)
orijentiring, Foto: Privatna arhiva
orijentiring, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.08.2016. 13:33h

Orijentiring klub "Podgorica", čiji su članovi zaljubljenici u sport i prirodu, planiraju da od druge polovine septembra na Gorici, dva puta sedmično organizuju treninge i predavanja o tom zanimljivom sportu.

To će, kako je kazao član kluba Stefan Jeremić, biti i prvo masovno učlanjivanje u klub, koji ima tridesetak članova.

Jeremić je istakao da su orijentiring klub "Podgorica" prošlog ljeta osnovale mlade osobe zaljubljene u sport i prirodu. Uglavnom su to, kako je kazao, planinari koji su, baveći se planinskom orijentacijom prešli na orijentiring kao dosta brži i za njih zanimljiviji sport.

“Sagledavajući sve prednosti ovog sporta, kao i brzinu kojom se razvija u svijetu, došlo se na ideju da Glavni grad mora imati klub koji će biti baza za širenje orijentiringa”, kazao je Jeremić.

On je objasnio da je orijentiring sport u kome takmičar uz pomoć karte i kompasa treba da pronađe određeni broj kontrolnih tačaka, za što kraći vremenski period. Redosljed kontrolnih tačaka je, kako je naveo, unaprijed određen i takmičar treba sam da procijeni koji je najkraći put do svake od njih. Takmičenja se održavaju u prirodnim okruženjima, ali i u urbanim sredinama.

“Uglavnom se karte izrađuju u prirodi, a još češće izbor bude neki nacionalni park ili planina. Mi trenutno imamo izrađene karte na raznim lokacijama... Durmitor, Ivanova Korita, Sveti Stefan, Gorica , … a imamo i gradska jezgra u Podgorici, Beranama, Nikšiću…”, kazao je Jeremić.

On je istakao da su ponosni što, i tek osnovani, imaju dosta lokacija na kojima se mogu takmičiti, naročito ako se uzme u obzir da je izrada karata vrlo skupa i da zahtijeva dolazak stručnjaka iz neke od evropskih zemalja.

“Prednosti orijentiringa su velike. Prije svega to je sport koji se odvija na otvorenom, najčešće u prirodi, i pored fizičke aktivnosti podrazumijeva i logičko razmišljanje i orijentaciju u prostoru.

Moto orijentiringa je First think, then run”, kazao je Jeremić.

Osim toga, kod učesnika se, kako je naglasio, razvija i topografija, geografija, i mnoge druge discipline.

“Sport nije namijenjen samo za mlade. U orijentiringu učestvuju svi, od najmlađih do veterana, a postoje i open kategorije u kojima se mogu prijavljivati svi, bez obzira na godište i sposobnosti”, kazao je Jeremić.

Državno prvenstvo krajem godine

Jeremić je kazao da je krajem jeseni planirano i državno prvenstvo Crne Gore u orijentiringu.

“Od događaja u kojima smo aktivno učestvovali kao organizatori izdvajamo skoro završeni Durmitor Orienteering Callenge 2016”, kazao je Jeremić.

Predstavnici podgoričkog kluba su, kako je naveo, imali i dosta prezentacija u Podgorici srodnim kolektivima kao što su izviđači i drugi klubovi.

“Obilježili smo i World Orienteering Day na Gorici 11. maja u sklopu akcije koja se održala na preko 2.000 lokacija duž cijele planete, sa preko 250.000 učesnika”, kazao je Jeremić.

Bonus video: