„TEHNOPUTU” ODOBRENA MINIMALNA PROIZVODNJA

U Potocima kreće eksploatacija?

Iz „Tehnoputa” su naveli i da je došlo do promjena na tržištu kada je u pitanju potražnja tehničko-građevinskog kamena i agregata, kao i da postoji brojna nelojalna konkurencija u vidu eksploatacije kamena (šljunka i pijeska) iz riječnih korita
102 pregleda 0 komentar(a)
Potoci, Foto: Arhiva Vijesti
Potoci, Foto: Arhiva Vijesti
09.02.2019. 00:45h

Predlog „Tehnoputa” da im se produži koncesija u mjestu Potoci na Bioču, Vlada je odbila,   navodeći da to ne može  prihvatiti, budući da je do  trajanja koncesije ostalo četiri godine. 

Prihvaćen je predlog „Tehnoputa” da  minimalna godišnja proizvodnja tehničko-građevinskog kamena iznosi  45.000 metara kubnih  agregata.

 “Koncesionar je prvobitno bio ponudio minimalnu godišnju proizvodnju od  145.500 metara, što je bio jedan od kriterijuma bodovanja pristiglih ponuda. 'Tehnoput' je smanjenje  pravdao činjenicom da nije bio u mogućnosti da u ugovorenim rokovima realizuje koncesiju zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije”, navodi se u dokumentu sa Vlade. 

Iz „Tehnoputa” su naveli i  da  je došlo do promjena na tržištu kada je u pitanju potražnja tehničko-građevinskog kamena i agregata, kao i da postoji brojna nelojalna konkurencija u vidu eksploatacije kamena (šljunka i pijeska) iz riječnih korita. 

“Koncesionar nije dugo mogao da realizuje koncesiju zbog  nedostatka urbanističko - tehničkih uslova. Vlada Crne Gore i 'Tehnoput' zaključili su  Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena u Potocima,  03. 04. 2009.”, navodi se u dokumentaciji. 

Glavni grad  je donio novi Prostorno-urbanistički plan, kojim je namjena  ležišta „Potoci“ definisana kao istražno-eksploatacioni prostor, čime su se stvorili preduslovi za izradu rudarske tehničke dokumentacije. 

“Koncesionar je bio uradio  detaljna geološka istraživanja i ovjerio Elaborat o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi tehničko-građevinskog kamena, ali nije  za šest mjeseci od  ovjere Elaborata, izradio tehničku dokumentaciju i pribavio odobrenje za eksploataciju mineralne sirovine, odobrenje za izvođenje radova  jer  'Potoci' nijesu  bili definisani postojećim planskim dokumentom   kao istražno-eksploatacioni prostor”, navodi se u dokumentu.