Ivanović: Popović i Mugoša su imali vremena da spriječe širenje bolesti kvrgave kože

Prema njegovim riječima, Popović, koji je imenovan za ministra poljoprivrede 19. maja, do 10. juna nije uradio ništa. „A za to vrijeme prošao je još jedan period inkubacije“
116 pregleda 32 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2016. 18:20h

Opozicioni ministri u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Milenko Popović i Budimir Mugoša, imali su dovoljno vremena da spriječe širenje bolesti kvrgave kože goveda, saopštio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da su Popović i Mugoša preskočili po jedan period inkubacije te bolesti, koja traje 21 dan.

„Od momenta kada je imenovan Popović za ministra, bilo je više nego dvaput vremena da se spriječi širenje te bolesti“, naveo je Ivanović.

On je kazao da je u informaciji Vlade koja je 18. maja upućena Generalnom sekretarijatu, kada je on bio na čelu Ministarstva, navedeno da ne postoji terapija protiv te bolesti i da je jedina mogućnost njene kontrole pravovremena vakcinacija.

„Nije istinita izjava ministra finansija, Raška Konjevića da je MPRR tražilo od Ministarstva finansija samo 29 hiljada eura za štampanje letaka“, saopštio je Ivanović, dodajući da je taj novac bio namijenjen za niz preventivnih mjera.

Kako je kazao, iz Ministarstva su tražili da se rezerviše 330 hiljada eura na poziciji tekuća budžetska rezerva i preuzeli obavezu da, kao Ministarstvo, plate dalji razvoj bolesti.

Prema njegovim riječima, Popović, koji je imenovan za ministra poljoprivrede 19. maja, do 10. juna nije uradio ništa. „A za to vrijeme prošao je još jedan period inkubacije“.

Ivanović je podsjetio da je Popović podnio ostavku na funkciju ministra i da je na tu poziciju 28. juna imenovan Budimir Mugoša.

Kako je kazao, od momenta kada je Mugoša imenovan za ministra do trenutka evidentiranja prvog slučaja bolesti kvrgave kože goveda, prošlo je 24 dana.

„Nijesu mi poznati razlozi zbog kojih Mugoša nije insistirao da se odmah diskutuje o ovome na Vladi“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, 29 hiljada eura koje su tražene 18. maja „sada se odjednom nalaze“.

„Ako je to tražio 18. maja od bivši ministar poljoprivrede koji pripada Demokratskoj partiji socijalista, jesu li ti politikantski razlozi doveli do toga da ministri iz opozicije, svako u svom mandatu, preskoči po jedan period inkubacije i ne uradi ništa, da bi se sa istih onih pozicija, sa kojih je to tražio bivši ministar, isplatili traženi iznosi“, saopštio je Ivanović.

On je pozvao Mugošu da kaže je li u MPRR našao ijedan slučaj zapošljavanja suprotno zakonu.

„U MPRR nema nijednog slučaja zapošljavanja suprotno zakonu“, poručio je on.

Ivanović je, govoreći o bezbjednosti hrane na prostoru Crne Gore, kazao da je ona bezbjedna.

„Sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori nije perfektan i neće biti još neko vrijeme, ali nije savršen ni u mnogim zemljama Evropske unije“, dodao je Ivanović.

Bonus video: