USVOJENA STUDIJA ZEMLJIŠTA POLITIKE

Naknada za građenje po novom od 2021. godine

Gvozdenović je kazao da će zbog toga, najvjerovatnije u septembru, biti donesen Zakon o komunalnoj infrastrukturi, kojim će biti predviđeno da se naknada ukida 2021. godine.
95 pregleda 6 komentar(a)
Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović
Ažurirano: 09.02.2019. 00:57h

Vlada je u četvrtak usvojila Studiju zemljišne politike Crne Gore, kojom su redviđeni novi načini poreske, komunalne i planske politike u toj oblasti.

Ministar odživog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović pojasnio je da će u dijelu izgradnje i odražavanja komunalne infrastrukture polako početi da se ukida postojeći način naknade građevinskog zemljišta, zavisno od rasta prihoda koje će imati opštine.

Gvozdenović je kazao da će zbog toga, najvjerovatnije u septembru, biti donesen Zakon o komunalnoj infrastrukturi, kojim će biti predviđeno da se naknada  ukida 2021. godine.

“Uvodi se potpuno novi sistem oporezivanja i izrade komunalne infrastrukture, a to je  naknada   za   građenje , gdje učestvuju svi vlasnici prostora na kome se radi infrastruktura, i komunalni doprinos  za  održavanje. Studija predviđa podizanje nivoa transparentnosti, a jedna od ključnih mjera je objavljivanje notarskih ugovora i metodologija procjena nepokretnosti”, kazao je Gvozdenović.

On je rekao da je planirano da će porez, kada se dio nekog zemljišta pretvara iz jedne namjene u drugu, biti znatno manji, ukoliko je neko starosjedilac, ili dugo posjeduje neko zemljište, u odnosu na nekog kome je to biznis.