Dodijelili stipendije, grantove i nagrade vrijedne 1,5 miliona eura

Ministarstvo je dodijelilo 19 doktorskih stipendija za mlade istraživače, u iznosu od 750 hiljada eura
285 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici stipendija za doktorska istraživanja, Foto: Ministarstvo nauke
Dobitnici stipendija za doktorska istraživanja, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 14.12.2018. 17:40h

Ministarstvo nauke dodijelilo je danas doktorske stipendije za mlade istraživače, grantove za inovativne projekte i evropsko društveno istraživanje i godišnje nagrade za naučna dostignuća, čija je vrijednost oko 1,5 miliona eura.

Ministarstvo je dodijelilo 19 doktorskih stipendija za mlade istraživače, u iznosu od 750 hiljada eura.

Jedna od dobitnika te stipendije Marija Radunović kazala je da im je finansijska podrška omogućila da rade ono što najviše vole, da istražuju.

"Velika čast nosi veliku odgovornost, stoga ovom prilikom bih željela da se zahvalim Ministarstvu nauke i našim univerzitetima na ogromnoj podršci, uz obećanje da ćemo tokom narednih nekoliko godina i po završetku svih administartivnih zahtjeva odgovorno dati sve od sebe da ista opravdamo", navela je Radunović.

Ministarstvo je dodijelilo deset grantova za inovativne projekte, između ostalog, kompanijama Amplitudo, Fleka, Business universal media, Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije i Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, kao i kompaniji M-tel dva granta za projekat "Energetska efikasnost smart phone".

Predstavnik kompanije Amplitudo Nenad Novović kazao je da pojedinci i kompanije iz Crne Gore mogu biti konkurentni na globalnom tržištu.

Kako je naveo, najveći izazov za sve predstavlja tranzicija od početne faze do realizacije.

"Smatram da je ova inicijativa Ministarstva nauke jedan od mehanizama koji omogućava da se ovaj put lakše savlada. Nadam se da će ove aktivnosti otvoriti put i drugim neophodnim mjerama podrške poslovnoj zajednici u Crnoj Gori, kako bi se iskoristio potencijal koji očigledno postoji", naveo je Novović.

Nagrade za najbolje naučnike i pronalazače dobili su Milena Simović, Miloš Brajović, Željko Jaćimović i Milan Bojović.

Simović, koja je najbolja naučnica u kategoriji do 30 godina, rekla je da je nagrada priznanje za posvećeni rad, ali i podsticaj i obaveza da istraje u daljem radu i da doprinese daljem razvoju naše dršave.

"Iza svih nas su godine školovanja i istaraživanja, a za neke i daleko od Crne Gore, sve to uz naučna saznanja naučilo nas je da još više volimo i cijenimo svoju Crnu Goru", rekla je Simović.

Ona je poručila da će nastaviti da rade marljivo i posvećeno, jer očekuje da će dometi njihovog rada biti korisni za napredak Crne Gore.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, rekla je da je Ministarstvo zahvaljujući povećanju budžeta od 60 odsto moglo da postavi i ostvaruje ambiciozne ciljeve.

"Rad Ministarstva u prethodne dvije godine karakterisala su izuzetna dinamika, energija i pokretanje mnogih novih inicijativa i projekata kako bi izgradili efikasniji nacionalni naučno inovativni ekosistem", rekla je Damjanović.

Kako je navela, Ministarstvo je iniciralo realizaciju krupne međunarodne istraživačke infrastrukture, kako bi osnažilo izvrsnost i vratilo tradiciju tehnološkog razvoja koja je postojala u regionu.

"Crna Gora ima izuzetne ljude i zato država u toj oblasti može da postigne mnogo više. Kretaivni ljudi su naš najveći kapital i svi programi imaju komponentu zapošljavanja mladih i visoko kvalifikovanih ljudi", kazala je Damjanović.

Ona je rekla da je Ministarstvo svjesno izazova koje Crna Gora ima kao mala država i istakla da, upravo zbog toga, država ima mnogo prednosti koje treba da koristi, kao što su mogućnost lakog povezivanja, lake komunikacije, brže interakcije.

Ministarka je dodala da je zahvaljujući tim prednostima u završnoj fazi realizacija jedne od najvažnijih strategija Crne Gore, Strategija pametne specijalizacije.

Damjanović je navela da ta strategija predstavlja mehanizam kojim se mogu povezati nauka i privreda, a Crna Gora će biti prva zemlja nakon 28 članica Evropske unije (EU) koja će usvojiti tu strategiju.

Crna Gora mora biti usmjerena ka inovativnosti kako bi imali šansu u globalnoj ekonomiji. Tehnološki razvoj i inovacije su ključni pokretači ekonomije bazirane na znanju, jer ostavljaju prostor za kreiranje novih proizvoda materijala i usluga, kao i novih ranih mjesta", navela je Damjanović.

Bonus video: