Dogovorena dva zajednička IPA projekta sa Skadrom

U projektu koji podrazumijeva razvoj kapaciteta vatrogasnih službi gradova, pored Podgorice i Skadra, sa crnogorske strane učestvovaće i Danilovgrad
206 pregleda 0 komentar(a)
Delegacija Glavnog grada u Skadru, Foto: PG Biro
Delegacija Glavnog grada u Skadru, Foto: PG Biro
Ažurirano: 14.12.2018. 17:51h

Podgorica i Skadar zajedno će pripremiti dva projekta kojima će aplicirati za sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) Evropske unije za prekograničnu saradnju, dogovoreno je tokom posjete delegacije Glavnog grada gradonačelnici Skadra Voltani Ademi.

Podgoričku delegaciju predvodio je šef Službe za Međunarodnu saradnju Dragutin Đeković.

U projektu koji podrazumijeva razvoj kapaciteta vatrogasnih službi gradova, pored Podgorice i Skadra, sa crnogorske strane učestvovaće i Danilovgrad.

Drugi projekat ima za cilj smanjenje nezaposlenosti povećanjem angažovanja radne snage u sektoru turizma, i u njemu su partneri samo Podgorica i Skadar.

"U konstruktivnom razgovoru konstatovano je da zajednički prostor i istorija koje dijele dva grada predstavljaju više nego dobar osnov i razlog za mnogo bližu i sadržajniju saradnju u budućnosti", kaže se u saopštenju PG biroa.

Šef Službe za Međunarodnu saradnju Glavnog grada predložio je da fokus buduće kooperacije bude na oblastima kulture, turizma i zaštite životne sredine, posebno reona Skadarskog jezera.

"Dijelimo slične probleme pa bismo zajednički trebalo da tražimo i rješenja za njih", ocijenio je Đeković.

Gradonačelnica Skadra je predložila da Podgorica i Skadar organizuju zajedničke kulturne događaje, dodajući da veliki prostor za saradnju postoji i u oblasti izgradnje infrastrukture i transporta.

"Ona je sa zadovoljstvom prihvatila poziv gradonačelnika Ivana Vukovića da posjeti Glavni grad, ističući da često privatno posjećuje Podgoricu, kao i gradove na crnogorskom Primorju", kaže se u saopštenju.

Delegacija iz Crne Gore, u kojoj su bili i predstavnici službi zaštite Podgorice i Danilovgrada, posjetila je Službu zaštite Skadra, gdje je njen rukovodilac Ridvan Dibra predstavio način rada i funkcionisanja.

Ova služba je prije dvije godine prešla sa državnog nivoa u sastav lokalne samouprave, zbog čega je još u fazi izgradnje i stvaranja potrebnih kapaciteta, pa je Đeković ponudio pomoć u obuci za vatrogasce iz Skadra i podršku Podgorice u vanrednim situacijama.

Bonus video: