Đukanović: Crna Gora se ponosi Biogradskom gorom

Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom jubileja proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem
198 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.12.2018. 19:08h

Odluka o proglašenju Biogradske gore zaštićenim područjem, donijeta prije 140 godina, označila je početak institucionalizacije Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine i prirodnih resursa, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas, povodom obilježavanja tog jubileja, uputio čestitku ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, predsjedniku Opštine Kolašin Milosavu Batu Bulatoviću, direktoru Nacionalnih parkova Crne Gore Elviru Klici, građanima Kolašina i Crne Gore, kao i učesnicima svečane akademije.

„Zahvaljujući dalekovidoj odluci tadašnje crnogorske vlasti da 1878. godine zaštiti predio Biogradske gore, skoro istovremeno s proglašenjem najstarijih nacionalnih parkova u svijetu, među kojima je i poznati Jelouston park u Sjedinjenim Američkim Državama, danas se ponosimo prašumom, jednom od tri preostale na evropskom kontinentu“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, taj najprepoznatljiviji predio Crne Gore karakteriše izuzetno bogatstvo flore i faune, uključujući prisustvo preko dvije hiljade biljnih vrsta, među kojima i 20 odsto endema Balkanskog poluostrva.

Takva odluka je, prema riječima Đukanovića, išla u korak s međunarodnim priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu, „i označila je početak institucionalizacije naše države u oblasti zaštite životne sredine i prirodnih resursa“.

„I ovaj jubilej svjedoči da je takav odnos prema prirodnim bogatstvima svojstven Crnoj Gori i njenim građanima, koji su i u najizazovnijim vremenima promišljali budućnost, kao i kada smo u jeku turbulentnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, prije 27 godina proglasili Crnu Goru ekološkom državom“, kaže se u čestitki Đukanovića.

Kako je naveo, tradicija koju baštinimo obavezuje nas da koristimo sve raspoložive resurse, da održivo upravljamo zaštićenim područjima prirode, omogućavajući građanima da uživaju pravo na zdravu životnu sredinu i dugoročno doprinose prosperitetu zemlje, prije svega kroz prepoznatljivu turističku ponudu zasnovanu na jedinstvenim prirodnim vrijednostima Crne Gore.

„U tom kontekstu treba imati odgovoran odnos prema predviđanjima da se ulaganjem u zaštitu i održivi razvoj zaštićenih područja može osigurati trajno rastuća dodata vrijednost za ekonomiju i stanovništvo sa ukupnim koristima od preko 1,5 milijardi eura tokom narednih 25 godina“, zaključuje se u čestitki.

Bonus video: