Perović: Zašto Podgorica ne gradi kolektor?

Perović kaže da Grad nije riješio problem otpadnih voda, a od pojedinaca to traži
58 pregleda 2 komentar(a)
Avanturistički park Gorica, Foto: Luka Zeković
Avanturistički park Gorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2016. 18:58h

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda je nešto što bi svaka opština morala da ima i dizati tenzije oko jednog objekta, poput avanturističkog parka na Gorici, a prećutkivati da Glavni grad nema riješen problem otpadnih voda je neozbiljno, kazao je "Vijestima" Aleksandar Perović, izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon".

Preduzeće "Explorer" iz Kolašina koje gradi avanturistički park na brdu Gorica, u Podgorici, dostavilo je Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, nakon što su mu sredinom mjeseca privremeno zabranjeni dalji radovi. Rješenje o privremenoj zabrani inspekcija je donijela na zahtjev Glavnog grada.

"Namjera Glavnog grada je da kroz izgradnju avanturističkog parka na kvalitetniji način valorizuje potencijale Gorice, ali i da ih istovremeno zaštiti. Htjeli smo prethodno da sagledamo sve aspekte, odnosno da li gradnjom privremenih objekata dovodimo u pitanje ono što je naša primarna potreba, a to je očuvanje životne sredine", saopšteno je ranije "Vijestima" iz Glavnog grada.

Preduzeće "Explorer" je izgradnju parka počelo u maju. Iz Glavnog grada, međutim, u to vrijeme od "Explorera" nije zahtijevana izrada elaborata, uz obrazloženje da je u pitanju privremeni objekat, za koje procjena uticaja na životnu sredinu nije obavezujuća. "Explorer" je u međuvremu skoro završio radove na Gorici.

Perović iz "Ozona" smatra da je lokalna uprava trebalo ranije da obezbijedi proceduru procjene uticaja na životnu sredinu.

"Na taj način bi bili razmotreni svi detalji - od gradnje do kasnijeg funkcionisanja kompleksa. Ako to nije urađeno, onda je jasno da se radi o propustu koji se sada ne može nadomjestiti tako lako", kazao je on.

Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu za park na Gorici, biće definisano kako će, između ostalog, biti riješen odvod otpadnih voda iz restorana koji je dio kompleksa.

Prema dokumentaciji u koju su "Vijesti" imale uvid, "Explorer" će za pročišćavanje otpadnih voda u avanturističkom parku koristiti biološki prečistač AS VARIOcomp, čiji je proizvođač češka kompanija Asio.

Prema navodima sa zvanične stranice te kompanije, u pitanju je prečistač, koji se koristi za pročišćavanje otpadnih voda iz kuća, manjih grupa kuća, pansiona, hotela, rekreacionih prostora... svuda gdje ne postoji kanalizacioni sistem sa centralnim prečistačem otpadnih voda.

Iz "Explorera" je "Vijestima" rečeno da je namjera tog preduzeća da se otpadne vode iz restorana u parku na Gorici, nakon prečišćavanja, koriste za zalivanje. Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za avanturistički park dostupan je na uvid, te za komentare i primjedbe do 31. avgusta. Javna rasprava će biti održana dan ranije, u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, sa početkom u 9.30 časova. Vlasnik preduzeća "Explorer" je ranije najavio da će u projekat izgradnje parka na Gorici uložiti preko 240.000 eura iz kredita.

Bonus video: