Ostalo bi ruglo i država bi izgubila milion

Udruženje zakupaca pozvalo MORT i Opštinu Budva da omoguće da u naredne dvije godine do uređenja šetališta ostanu njihovi lokali i da fizički nije moguće ukloniti njihove objekte do početka sezone
354 pregleda 0 komentar(a)
Atmosfera na jednom od otvorenih šankova, Foto: Privatna arhiva
Atmosfera na jednom od otvorenih šankova, Foto: Privatna arhiva

Udruženje zakupaca privremenih objekata u zoni morskog dobra pozvalo je Ministarstvo održivog razvoja i Opštinu Budva da daju saglasnost na inicijativu Javnog preduzeća “Morsko dobro”, kojom se u naredne dvije godine dozvoljava da na šetalištu Slovenska obala ostanu otvoreni šankovi, kao i lokali brze hrane, prodaje pića, suvenira, bižuterije...

Oni su naveli da se brisanjem privremenih lokacija iz Plana za period 2019. do 2023. čini velika šteta, ne samo za 50 porodica i više od 300 radnika koji rade u tim objektima, već i budžetu, jer samo od iznajmljivanja tih lokacija na potezu od hotela “Budva” do restorana „Obala“, JP „ Morsko dobro“ inkasira godišnje oko 700 hiljada eura, a još najmanje 300 hiljada eura se slije u kase opštinskih preduzeća na ime naplate odvoza smeća, vode...

“Morsko dobro” je inicijativu za produženje ugovora na 1+1 godinu, i definitivno uklanjenje krajem oktobra 2020, nakon što se saglasilo sa zahtjevima zakupaca, uputilo Ministarstvu, Opštini i hotelijerima na šetalištu.

Čeka se konačan stav resora na čijem je čelu ministar Pavle Radulović. U međuvremenu, hotelijeri su se saglasili da im treba produžiti ugovor, dok je Opština dala negativan stav.

„Naše Udruženje je takođe uputilo zahtjev Ministarstvu, “Morskom dobru” i Opštini, da se odobri produženje ugovora, kako ne bi ostali na ulici. Nakon završetka ljetnje sezone niko nas nije upoznao da Planom za naredni petogodišnji period naših objekata neće biti, zbog čega su mnogi od nas uložili novac u nabavku robe, tehnike, opreme, zakupili magacinske prostore, a nismo otpustili radnike koji čekaju na sezonski posao“, navode zakupci.

Oni su naglasili da sada fizički nije moguće ukloniti njihove objekte do početka sezone, već bi taj prostor ostao ruglo.

„Podržavamo da ne bude radikalnih poteza, već da se kroz inicijativu 1+1 omogući da se i taj prostor uredi, nakon što lokali 2020. budu uklonjeni. “Morsko dobro” je javno kazalo da bi novac od zakupa opredijelio za partnersko uređenje šetališta jer u sadašnjim uslovima, kada ne postoje planska dokumenta, to nije moguće. Mi smo sa svoje strane spremni da prilagodimo naše objekte tehničkim uslovima i obezbijedimo pozitivan ambijent za pružanje ponude u predstojećoj sezoni. Da objekte uredimo po uslovima koji propiše i sama Opština i “Morsko dobro”, nivo buke smanjimo tako što bi dva lokala imala jednu muziku, da spoljašni i unutrašnji izgled objekata upodobimo traženim uslovima, te maksimalno radimo na održavanju javnog reda i mira. Mi smo spremni za svaki dogovor, jer smo godinama unazad uvijek ispoštovali sve ono što se od nas tražilo, od plaćanja obaveza, poreza i doprinosa kako Opštini, tako i državi i “Morskom dobru”. Bili smo dobar partner svima i želimo da tako ostane“, naglasili su zakupci.

“Krapović prodaje aranžmane, nema plesa oko šipke”

Zakupci su poručili gradonačelniku Draganu Krapoviću da ne smije zaboraviti da je i on sam učesnik u prodaji turističkih aranžmana na šetalištu, koje sada želi da ukine.

„Upravo on na rivi u gradskoj marini ispod starogradskih bedema ima svoj pult gdje prodaje turističke aranžmane za svoje podmornice“, kazali su zakupci.

Oni su bili više nego razočarani izjavama gradonačelnika Budve da se u njihovim lokalima kao ponuda daje ples djevojaka na šipkama, te da ako im se to dozvoli da rade, ostaće punih pet godina.

„To nije tačno, već ako se usvoji prelazno rješenje, mi ćemo naše lokale ukloniti tačno po dogovoru, nakon sezone 2020. Krapović dobro zna da ponuda plesa oko šipke ne postoji punih deset godina u našim lokalima, i taj vid ponude u saglasnosti sa JP ‘Morsko dobro’ zabranili smo prije deceniju”

Bonus video: