Više od 180 beba bez identiteta?

Roditelji za bebe, koje su rođene dok su bili u azilu u Njemačkoj, ne mogu za njih da ostvare nikakva prava
111 pregleda 4 komentar(a)
Danica Handabaka (novine)
Danica Handabaka (novine)
Ažurirano: 22.08.2016. 19:19h

Bebe crnogorskih državljana, koje su rođene dok su njihovi roditelji bili u azilu u Njemačkoj, su trenutno djeca bez identiteta. Ne mogu da ostvare nikakva prava, pa ni ono na zdravstvenu zaštitu.

Prema procjenama bjelopoljske NVO "Euromost", takvih beba je trenutno oko 180 .

Suad i Danica Handabaka iz Pljevalja su roditelji devetomjesečne djevojčice koja se devetog oktobra 2015. godine rodila u njemačkom gradu Volsburg, dok su njeni roditelji bili u azilu u Gifordu.

"Kada smo od njemačkih vlasti dobili negativ, odnosno zahtjev da napustimo državu otišli smo u Volsburg da potražimo izvod za bebu, ali nam je rečeno da ne mogu da nam izdaju taj dokument. Potom smo se obratili ambasadi Crne Gore u Frankfurtu gdje su nam rekli da nam u mjestu bebinog rođenja moraju izdati internacionalni izvod iz matične knjige rođnih, jer ćemo u protivnom imati velikih problema kad se vratimo kući i da nećemo moći da prijavimo bebu", ispričala je Danica Handabaka.

Handabake su se ponovo vratile u Volsburg gdje im je umjesto internacionalnog izvoda izdat "jedan papir na kojem stoje njihova imena i da njihov identitet nije utvrđen, iako su imali lični dokument izdat u Gifordu".

"Da bi se vratili u Crnu Goru, crnogorska ambasada nam je izašla u susret i dala privremeni pasoš koji je važio samo 20 dana. Na osnovu papira koji nam je izdat u Volsburgu u Crnoj Gori nijesu htjeli da nam izdaju dokumenta za dijete", kazala je Danica i dodala da su u međuvremenu prikupili svu potrebnu dokumentaciju za internacionalni izvod iz matične knjige rođenih i poslali u Volsburg odakle već mjesec dana nijesu dobili nikakav odgovor.

"Obraćali smo se i ambasadi Njemačke u Podgorici i od njih zatražili pomoć. Obećali su da će učiniti sve da nam pomognu, ali još nemamo nikakav odgovor, zbog čega smo u velikim problemima jer naše dijete službeno ne postoji. Najviše nas brine što beba nema zdravstveno osiguranje pa je u slučaju bolesti ne bismo mogli liječiti", rekla je Danica.

Ona se za pomoć obratila i bjelopoljskoj NVO "Euromost" kojoj problemi "azilantskih beba" nijesu nepoznati.

"Sve više nam se javljaju roditelji koji su dobili dijete tokom boravka u azilu u Njemačkoj, a koji zbog nepotpune dokumentacije, koja bi potvrdila mjesto rodjenja, bebe ne mogu prijaviti u Crnoj Gori. Sada ta djeca nemaju svoj indititet i ne mogu da ostvare nikakva prava", kazao je direktor "Euromosta" Almer Mekić.

Prema nezvaničnim podacima te NVO broj djece koja se rodila u Njemačkoj tokom boravka njihovih roditelja na azilu prelazi 180 .

"Da se znalo da će doći do ovih problema našoj organizaciji je bilo jasno već u februaru ove godine kada je za sedam crnogorskih porodica sa djecom, koje su se vraćale iz azila iz Njemačke, zabranjen ulaz u Srbiju, jer nijesu imali uredne zamjene za pasoše tek rođenih beba, koje su dobili tokom boravka u Njemačkoj", kazao je Mekić.

Bonus video: