Spisak nestalih osoba u Crnoj Gori sve duži

Umjesto da se utvrdi motiv nestanka Nemanje Medina i koriste provjerene forenzičke metode, saslušava se veliki broj građana uz primjenu metoda korišćenih prije dvadeset godina
196 pregleda 14 komentar(a)
Zapaljeno auto, Nemanja Medin, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno auto, Nemanja Medin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2016. 10:55h

Potraga za Nemanjom Medinom iz Petrovca, kojem se od 8. jula gubi svaki trag, još nije dala nikakve rezultate na osnovu kojih bi se pouzdano utvrdilo šta se sa njim dogodilo. Ovaj 24-godišnji mladić samo je jedna od desetina nestalih osoba u Crnoj Gori tokom posljednje nekolike godine.

Medin je nestao kada je iz Petrovca krenuo u pravcu Virpazara. Njegovo vozilo nekoliko dana kasnije pronađeno je zapaljeno pored lokalnog puta Virpazar - Rijeka Crnojevića.

Za Medinom je raspisana i međunarodna potraga. Teren pretražuju policijski službenici iz Bara, Budve, Podgorice i Cetinja, Avio-helikopterska jedinica MUP-a i pripadnici službi spasavanja na području opština Bar i Budva, članovi porodice Medin i građani.

Vladimir Ulama, koji je posljednji kontaktirao sa njim, nakon skoro mjesec od Medinovog nestanka uhapšen je na Čevu kod Cetinja i određen mu je pritvor.

Službenici Uprave policije, uz podršku pripadnika Vojske Crne Gore započeli su prije nekoliko dana pretragu sonarom dna Skadarskog jezera. Kako je saopšteno iz MUP-a, angažovan je i dio pripadnika Pomorskog odreda mornarice, koja za to koristi specijanu opremu koju je prije godinu i po dobila od američke Vlade. Iz MUP-a je takođe saopšteno da od nestanka Medina službenici Uprave policije, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju sve zakonom predviđene mjere traganja za nestalim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Policija je u utorak saopštila da je do sada saslušala 60 svjedoka u okviru istrage, a istražitelji još čekaju nalaze Forenzičkog centra iz Danilovgrada za predmete koji su nađeni tokom potrage.

Da li je, ipak, sve preduzeto da se pronađe Medin?

Vladan Pavićević, privatni detektiv iz Podgorice, u razgovoru za Monitor, kaže da zabrinjava činjenica, kada je riječ o nestalim osobama, pa i o Medinu, što odgovorni, a tu prije svega misli na Upravu policije, prvenstveno ne utvrđuju hronološki i kriminalistički razloge, odnosno, kako to profesionalci kažu – motive nestanka neke osobe, kakvih je sve više u Crnoj Gori.

"Kada bi se utvrdio motiv njihovog nestanka, a to je obavezujuće u istrazi ovog nivoa, onda bi se sa približnom sigurnošću mogla pretpostaviti sudbina nestale osobe. Ovako, ide se na saslušavanje velikog broja građana, što može da dovede do zabune u korišćenju informacija, a nemamo suštinske činjenice koje bi ukazivale na okolnosti pravog razloga nestanka osobe. Takav je slučaj sa nestankom Nemanje Medina i francuskog državljanina, koji je prošle nedjelje tokom planinarenja nestao na planini Vrmac kod Kotora”, objašnjava Pavićević. ,,Ni nakon mjesec i desetak dana nije utvrđen motiv nestanka Medina. I dalje se saslušava veliki broj građana umjesto da se koriste struka i nauka i provjerene forenzičke metode. U ovom slučaju koriste se metode od prije dvadeset godina”,

Pavićević kaže da je nedopustivo, kad je riječ o nestanku Medina, da se toliko dugo čeka i na analize iz Forenzičkog centra u Danilovgradu.

"Biološkim nalazom utvrđuju se krv, tragovi na vozilu i slično. Digitalna forenzika je vrlo korisna i njen nalaz je presudan da bi mogla da se definiše stvarna misterija nestanka Nemanje Medina”, kaže Pavićević. ..

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: