HRA: Neophodne promjene medijskog zakonodavstva

Akcija za ljudska prava (HRA) od 2010. predlaže da se Zakon o medijima dopuni da bi se obezbijedila dosljedna primjena standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u pravnom poretku Crne Gore
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 22.08.2016. 08:16h

U Crnoj Gori neophodno je promijeniti medijsko zakonodavstvo uz ukljičivanje Savjeta Evrope (SE), Evropske unije (EU) i OEBS-a, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA) i pozvali nadležne da pokrenu postupak izmjena i dopuna Zakona o medijima.

U HRA smatraju da je rasprava o predloženim izmjenama medijskih zakona u Skupštini pokazala da su promjene posebno Zakona o medijima neophodne, bez obzira što nije postojala politička volja većine za usvajanje izmjena i dopuna tog zakona koje su predložili poslanici opozicije.

HRA, kako su podjsetili, od 2010. predlaže da se Zakon o medijima dopuni da bi se obezbijedila dosljedna primjena standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u pravnom poretku Crne Gore.

"Imajući u vidu ispoljene razlike među političkim partijama, smatramo da bi Predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o RTCG, koje su Skupštini predložili poslanici opozicije, trebalo uputiti SE i EU na komentare", kaže se u saopštenju HRA.

Ocjenjuje se da bi trebalo raspravljati o komentarima tih zakona koje je Predstavnice za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović navela u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću.

U HRA smatraju da Mijatović nije kritikovala predloge te organizacije za izmjene i dopune Zakona o medijima, koji su 2010. godine i u dopunjenom izdanju 2015. godine, predloženi Vladi i skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, a koje su poslanici opozicije uvrstili u njihov Predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima u julu ove godine.

Kako su objasnili predlozi HRA se odnose na propisivanja ”dužne novinarske pažnje”, osnova za isključenje odgovornosti za štetu, ograničavanja visine naknade nematerijalne štete, dopune regulacije prava na ispravku i odgovor, odredaba o privatnosti i privremenoj mjeri za spriječavanje objavljivanja ili ponavljanja objavljivanja, itd.

"HRA smatra da je u najboljem interesu Crne Gore da se u proces izmjene Zakona o medijima i drugih medijskih zakona što prije uključi više referentnih stručnjaka iz Evrope, u odnosu na koje, nadamo se, političke partije na vlasti neće ispoljiti političke predrasude", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: