Budva Buljaricu predaje Vladi

"Upravo sada, kada su izbori već raspisani, vlast u Budvi, naravno po diktatu iz Podgorice, želi na sljedećoj sjednici Skupštine opštine donijeti odluku kojom se ingerencije Opštine Budva nad zemljištem u Buljarici prenose na Vladu”
140 pregleda 11 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.08.2016. 13:49h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore upozorio je da je gradska vlast pripremila odluku kojom će se ingerencije Opštine Budva nad zemljištem u Buljarici prenijeti na Vladu.

Iz te partije saopštili su da je odluka napisana “po diktatu Podgorice” i da će se naći na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine.

Demokrate su pozivale tri odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) - Petrovčane Aleksandra Armenka, Marka Vukovića i Branku Medin Stanić da ne glasaju za tu “još jednu u nizu štetnih odluka”.

“Na pomolu je donošenje još jedne štetne odluke od strane SO Budva, na pomolu je još jedna teška zloupotreba kojom bi Budva i Crna Gora ostale bez vrijedne imovine. Upravo sada, kada su izbori već raspisani, vlast u Budvi, naravno po diktatu iz Podgorice, želi na sljedećoj sjednici Skupštine opštine donijeti odluku kojom se ingerencije Opštine Budva nad zemljištem u Buljarici prenose na Vladu”, saopštili su iz budvanskog OO Demokrata.

Pojasnili su da takvo postupanje budvanske vlasti “ima više problematičnih aspekata”.

“Činjenica je da po zakonu jedino Skupština opštine raspolaže imovinom Opštine Budva u Buljarici, a SO je do sada potpuno nezakonito zaobiđena u cijelom poslu. Zaobiđena je zato što troje odbornika DPS-a ne žele glasati za tako nešto, jer bi takva odluka nanijela mnogo štete njihovim privatnim interesima”, tvrde budvanske Demokrate.

Oni ističu da to dobro znaju i u “centru koji rukovodi cijelom operacijom”.

“Znaju da bez odluke SO ovaj koruptivni posao ne mogu privesti kraju, pa već duže vrijeme pokušavaju preko raznih ljudi u DPS-u, preko klijentelističko-tajkunskih krugova, pa i preko advokata Nikole Martinovića, inače konsultanta Vlade za projekat u Buljarici, pritisnuti troje odbornika DPS-a čije familije imaju zemlju u Buljarici da glasaju za planiranu odluku, vrlo štetnu za opšti interes, ali i odluku koja se direktno kosi sa njihovim ličnim interesima. U pitanju su odbornici Aleksandar Armenko, Marko Vuković i Branka Medin Stanić”, saopštile su budvanske Demokrate. Oni tvrde da kompletan posao oko Buljarice ima mnogo elemenata korupcije.

“I mnogi su, uključujući i takozvanog predsjednika Opštine Budva, izašli iz svojih nadležnosti kako bi se stavili u službu 'prve familije'. Šta je troje pomenutih odbornika natjeralo da promjene stav i eventualno glasaju za ovu štetnu odluku? Na prošloj sjednici SO Budva je izglasan DUP Buljarica i to je ono što su istrgovali odbornici DPS-a, svjesni da je došao momenat kada moraju popustiti pred pritiscima”, tvrde u Demokratskoj CG.

Dodali su da je DUP Buljarica donijet osam godina poslije odluke o izradi tog planskog dkumenta, iako se radi Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, ali i uprkos tome što u skorije vrijeme nijedan plan u Budvi nije dobio saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Sve ovo smo već najavili i svakome ko zna da sabere dva i dva jasno je o čemu se radi. Zato javno apelujemo na odbornike Armenka i Vukovića i odbornicu Medin Stanić, da ne glasaju za ovu odluku i da zbog svog ličnog interesa, partijske discipline i manjka hrabrosti ne nanesu nesagledive posljedice Budvi i Crnoj Gori”, kazali su iz Demokrata.

Oni su odbornicima iz Petrovca poručili da sa svojom zemljom rade šta god hoće, ali da su “ milioni kvadrata Opštine Budva vlasništvo svih nas”.

“Ne vjerujemo da građani Budve i Crne Gore žele da se tako lako potroši jedna netaknuta lokacija, a da od nje profitiraju najviše Milo, Aco (Đukanović), Ana (Đukanović), Nikola (Martinović), Brano (Gvozdenović). Uostalom,postavlja se pitanje kako je uopšte moguće da neko ko je pravosnažno osuđen za koruptivna djela, a to je slučaj upravo sa odbornikom Armenkom, nepunih mjesec dana kasnije odlučuje i glasa o ovako važnom pitanju. Tako nešto moguće je jedino u Crnoj Gori,jedino u Budvi i jedino u DPS-u”, poručile su budvaske Demokrate.

“Da vidimo kako će glasati korumpirani odbornici”

Nakon što je zvanično otvorena istraga političke korupcije u Budvi, tamošnje Demokrate kazale su da će biti zanimljivo vidjeti kako će se u tom slučaju odnijeti “gospoda Perović i Balević iz 'Korumpirane Budve/Pozitivne Crne Gore”.

“Isto važi za odbornika Nikolu Vukčevića. Ukoliko gospoda glasaju za planiranu odluku, biće jasno da benefite političke korupcije koja je na sceni u Budvi nisu koristili samo iz DPS-a Budva, to jest nisu samo Svetozar (Marović), Lazar (Rađenović) i Srđa (Popović), već i 'prva familija' na čelu sa premijerom Đukanovićem (Milo). Na kraju, javno pozivamo glavnog specijalnog tužioca, gospodina Milivoja Katnića da isprati ovu situaciju sa velikom pažnjom, da provjeri naše navode, jer za to ima mogućnosti. Ukoliko pomno bude pratio dešavanja u Opštini Budva i predstojeću sjednicu, biće u mogućnosti da djeluje u skladu sa zakonom i nadležnostima i tako sačuva Budvu i Crnu Goru potencijalnih ogromnih šteta i posljedica”, poručile su budvanske Demokrate.

Bonus video: