Postavljene prve kamere zamke u NP Biogradska gora

Prisutnost mrkog medvjeda dokazana je na prostoru NP Biogradska gora, a ova vrsta uglavnom naseljava planinski i kontinentalni dio Crne Gore
126 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2016. 14:02h

Prve kamere zamke u Nacionalnom parku Biogradska gora postavljane su prethodnih dana u okviru projekta „Posmatranje medvjeda“ koji realizuju Svjetski fond za zaštitu prirode WWF Adria i „Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida“, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

"Ovaj projekat se realizuje u NP Biogradska gora u Crnoj Gori i NP Tara u Srbiji, a njime je predviđeno da se u naredne četiri godine kroz saradnju predstavnika nauke i privrede uspostavi sistem za razvoj lokalnih biznisa, uz istovremeno održivo korišćenje resursa i zaštitu prirode", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kamere zamke postavljene u cilju detekcije mrkog medvjeda i ostalih životinjskih vrsta u ovom nacionalnom parku.

"Nakon postavljanja hranilišta i foto zamki, projektom je predviđeno i postavljanje ogrlica za praćenje medvjeda i zamke za DNK uzorke kako bi se prikupili podaci o brojnosti, kretanju, povoljnim staništima i druge karakteristike značajne za zaštitu i popularizaciju vrste", navodi se u saopštenju.

Sve ove aktivnosti imaju za cilj da uključe što veći broj predstavnika lokalnog stanovništva, domaćih i međunarodnih posjetilaca u atraktivnu turu posmatranja medvjeda.

Mrki medvjed ugrožena je vrsta zaštićena međunarodnim dokumentima, od kojih je Crna Gora potpisnica Bernske konvencije o zaštiti ugroženih vrsta i njihovih staništa, Direktive EZ 92/43 o očuvanju ugroženih vrsta divlje flore i faune i njihovih prirodnih staništa, Vašingtonske konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), a medvjed je i na Crvenoj listi ugroženih životinja (IUCN).

"Kada je riječ o zaštiti ove životinje u Crnoj Gori, medvjed je prema Zakonu o divljači i lovstvu zaštićen lovostajem, dok je medvjedica sa mečetom starim do dvije godine trajno zaštićena.

Prisutnost mrkog medvjeda dokazana je na prostoru NP Biogradska gora, a ova vrsta uglavnom naseljava planinski i kontinentalni dio Crne Gore.

Projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude“ finansira švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

"Podsjećamo da su prethodno kamere zamke postavljene u NP Prokletije u okviru Programa oporavka Balkanskog risa u Crnoj Gori koji sprovođen u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica CZIP, švajcarskom organizacijom KORA, njemačkom organizacijom “EURONATUR", a koji je finansijski podržan od strane Fondacije MAVA. Kamere zamke postavljene u okviru ovog projekta još nijesu registrovale prisustvo Balkanskog risa, ali je detektovan veliki broj različitih divljih životinjskih vrsta", zaključeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: