Vodovod ne uspijeva da naplati potrošeno: Dug za vodu sada 9,4 miliona

Od oktobra prošle do avgusta tekuće godine dug je porastao za skoro 800.000, a građani sada duguju 6.759.416 eura
50 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2016. 10:11h

Preduzeće Vodovod i kanalizacija potražuje oko 9,4 miliona eura za utrošenu vodu, što znači da je dug od oktobra prošle do avgusta tekuće godine 'porastao' za skoro 800.000 eura.

„Vijestima” je iz “Vodovoda” saopšteno da za potrošenu vodu fizička lica duguju 6.759.416 eura, a pravna 2.674.734.

Prema podacima iz oktobra 2015, koji su „Vijestima” tada dostavljeni iz tog preduzeća, građani su dugovali 6.568.801, a pravna lica 2.104.330 eura.

Najveći dužnici su, kako je saopšteno, Klinički centar Crne Gore, Uprava za imovinu, MUP Crne Gore i Duvanski kombinat AD.

“Prema pravnim licima koja imaju tri, i fizičkim koji imaju više uzastopno neizmirenih računa, preduzimaju se mjere prinudne naplate i to, privremenim uskraćivanjem isporuke vode ili podnošenjem predloga za izvršenje”, odgovoreno je “Vijestima” iz tog preduzeća.

Vodovod, kako je saopšteno, u kontinuitetu utužuje neredovne platiše, odnosno „sprovodi sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, radi sprečavanja zastare duga“. Zastarjelost se prekida podizanjem tužbe protiv dužnika pred nadležnim organom radi utvrđenja, obezbjeđenja ili ostvarivanja potraživanja.

“Javni izvršitelji su posljednja mjera koju 'Vodovod' sprovodi kako bi naplatio dugovanja. Tek kad imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo preko javnih izvršitelja”, saopšteno je iz tog preduzeća.

Nadležna služba Vodovoda je u tekućoj godini od 1.453 obrađena predmeta podnijela 1.416 naloga za izvršenje, od čega je za stambeni sektor utuženo 796 potrošača, za privatni 580, dok je za pravna lica podnijeto 40 naloga za izvršenje.

“Najveći efekat naplate se postiže prije samog procesa sprovođenja isključenja ili izvršenja, na osnovu dobijenih opomena pred utuženje. Nakon dobijanja opomene, određeni broj građana se javio našoj službi i uplatom ili sklapanjem ugovora o izmirenju duga obustavio dalji proces”, saopšteno je iz Vodovoda. Naveli su da je korisnicima koji nijesu platili račune za utrošenu vodu omogućeno da te obaveze izmire u ratama, potpisivanjem sporazuma o reprogramu duga uz obavezu plaćanja računa za tekući mjesec.

Bonus video: