Menadžment “Tare” prijeti: Otkazi ako podržite Medojevića

“ Menadžment me optužio da sam nezakonito potrošio 15.000 eura, iako je krivična prijava odbijena kao neosnovana”
5 komentar(a)
Marinko Medojević, Foto: Dragana Šćepanović
Marinko Medojević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.08.2016. 19:03h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je donijelo rješenje kojim se usvaja predlog za ponavljanje postupka upisa promjene predstavnika Sindikalne organizacije “Tara” iz Mojkovca Marinka Medojevića.

Medojević je kao predsjednik sindikata “Tare”, kako tvrdi, nestatutarno i nezakonito smijenjen u martu ove godine, uz veliki pritisak menadžmenta.

Iako je sud donio odluku da se vrati na posao, nakon nezakonito datog otkaza, menadžment fabrike nije ispoštovao tu odluku i ponovo mu je dao otkaz ugovora o radu.

U novembru prošle godine, Medojevića je podržalo više od 75 odsto članova ( 127 od 165 članova).

„Nezadovoljni takvom odlukom, menadžment je organizovao inicijativni odbor od četiri člana, od kojih dva nisu članovi sindikata, a druga dvojica su rođena braća izvršnog i tehničkog direktora fabrike Radoja Kljajevića i Milana Vujisića“, podsjetio je Medojević.

U međuvremenu, Medojevića je podržala Unija slobodnih sindikata Crne Gore i uputila dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja kojim traži da prilikom registracije sindikalnog predstavnika fabrike u tom ministarstvu konsultuje njih, zato što su sumnjali u regularnost upisa.

Podnijetim predlogom, 22. juna, Medojević je predložio da Ministarstvo, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku odredi ponavljanje postupka, imajući u vidu da mu kao zainteresovanom licu nije data mogućnost da učestvuje u postupku, što bi bilo korisno za razjašnjenje upravne stvari.

„Imajući u vidu navode koje je podnosilac predloga naveo kao razlog za ponavljanje postupka i nakon uvida u spise predmeta, Ministarstvo je ocijenilo da postoje razlozi za ponavljanje postupka, pa je prihvatilo njegov predlog“, piše u obrazloženju odluke ministarstva.

U odluci piše da je određeno ponavljanje postupka tako što će se održati usmena rasprava i omogućiti strankama da učestvuju u postupku radi razjašnjenja te upravne stvari.

Nakon dobijanja rješenja Ministarstva, predstavnik sindikalne organizacije Goran Krgović se, prema tvrdnjama Medojevića, obratio menadžmentu, koji je u pisanoj formi na oglasnog tabli upozorio zaposlene i članove izvršnog odbora sindikata koji su podržali Medovića, da će u slučaju dalje podrške dobiti otkaze.

„Menadžment me optužio da sam nezakonito potrošio 15.000 eura, iako je krivična prijava odbijena kao neosnovana”, kazao je Medojević i dodao da je pored svih dosadašnjih pritisaka najnovija prijetnja radnicima koji namjeravaju da ga podrže svojevrsni presedan nezakonitog uplitanja menadženta na slobodnu volju članova sindikata.

Bonus video: