NEKOLIKO MANJIH INTERVENCIJA TOKOM LJETA

Manje požara u Herceg Novom: U pripravnosti neprekidno 34 vatrogasca

U pripravnosti je neprekidno svih 34 pripadnika Službe, navodi komandir Vatrogasne jedinice Vidak Vuković
141 pregleda 0 komentar(a)
vatrogasci, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
vatrogasci, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.08.2016. 14:19h

Danas su u Herceg Novom, brzom intervencijom vatrogasaca ugašena dva manja požara. Oko 7 sati zapalila se točionica goriva na benzinskoj Eko pumpi u Igalu. Radnici pumpe su pokušali sami da ugase požar ali nisu uspjeli i pozvali su vatrogasce, koji su ugasili vatru. Zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji nije se razbuktao požar pa nisu pričinjene ni veće materijalne štete. Zbog nestanka električne energije i servisiranja postrojenja – pumpna stanica u Igalu je zatvorena.

Brzom intervencijom trojice pripadnika Službe zaštite i spašavanja, požar koji je oko 13 sati zahvatio oko 100 kvadrata niskog rastinja i šume u blizini vulkanizerske radnje na Mojdeškom putu, je ugašen i nije načinjena nikakva materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica Službe zaštite i spasavanja imala je, ovog ljeta svega nekoliko manjih intervencija na gašenju i lokalizovanju požara, koji su se zbog nepažnje pojedinaca, desili u Đenoviću, Kumboru, na Gomili. To što do sada u sezoni nisu imali većih intervencija, objašnjavaju činjenicom da su dobro odradili pripremne i preventivne aktivnosti u koordinaciji sa komunalnim službama i kolegama iz okruženja. Apeluju na sve da u slučaju izbijanja odmah zovu vatrogasce broj 123 da ne bi gubili, dragocijeno vrijeme.

U pripravnosti je neprekidno svih 34 pripadnika Službe, navodi komandir Vatrogasne jedinice Vidak Vuković. Gradska služba zaštite i spasavanja raspolaže sa osam vatrogasnih vozila, a obezbjeđena je i sva prateća tehnička oprema za spasioce-vatrogasce.

Pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, u čijem sastavu radi Vatrogasna jedinica, u jeku ljetne sezone učestvovali su i u akcijama spasavanja na moru, planini, i u drugim situacijama u kojima su se zatekli Novljani i turisti. Sa planinarima kluba Subra spasili su njemačkog državljanina koji je zalutao na Orjenu. Pomagali su i kolegama iz Kotora u akciji spasavanja mladog francuskog para koji je zalutao u vrletima Orjena. Vuković ističe problem turista koji odlaze u planinu samoinicijativno bez iskusnog planinara i vodiča, a ne rijetko koriste nepouzdane i stare karte .

U saradnji sa firmom EmergenSea koja obuhvata mrežu pomoći i dostave na moru, oformili su dežurnu službu sa plovilom na vezu u Gradskoj luci na Škveru, sa kojom su intervenisali nekoliko puta. Njima su se pridružili i ronioci iz Regionalnog centra.

Vatrogasci su imali i dvije nesvakidašnje akcije. Iz dvije kuće u Njivicama i jednoj na Ratiševini, na poziv vlasnika, hvatali su i izvlačili zmije.