Uprava: U Crnoj Gori registrovana i bolest "plavog jezika"

Iz Uprave su podsjetili da sva goveda na teritoriji Crne Gore moraju biti vakcinisana jer je to jedini način suzbijanja bolesti kvrgave kože
333 pregleda 0 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2016. 11:35h

Na teritoriji Crne Gore vakcinisano je 92 odsto goveda i potvrđen 321 slučaj oboljelih goveda od kvrgave kože, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Navodi se da je osim bolesti kvrgave kože, virus bolesti „plavi jezik“ i ovog ljeta dijagnostikovan u brojnim slučajevima u zemljama regiona. Ovih dana je, kako se dodaje, registrovan i u Crnoj Gori. Iz Uprave su poručili da nakon što su vakcinisana goveda u zaraženim i ugroženim područjima, nastavljena je intenzivna vakcinacija preostalih goveda na područjima označenim kao slobodna od bolesti kvrgave kože. Oni su podsjetili da sva goveda na teritoriji Crne Gore moraju biti vakcinisana jer je to jedini način suzbijanja bolesti kvrgave kože. Veterinarske sužbe će, kako je saopšteno, iz tog razloga, ponovo obići i nekoliko domaćinstava koja se nalaze u najudaljenijim područjima na sjeveru, a čiji vlasnici nijesu priveli životinje na vakcinaciju u dogovoreno vrijeme. Iz Uprave su dodali da procijenjeno povećanje broja oboljelih slučajeva zbog ubrzanja kliničke slike bolesti kod vakcinisanih goveda koja su već bila inficirana virusom, potvrđuju i analize novih uzoraka čiji su rezultati dobijeni kasno sinoć.

Bolest je najviše pogodila goveda u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin

„Laboratorijski je do sada u Crnoj Gori potvrđen 321 slučaj goveda oboljelih od kvrgave kože. Bolest je najviše pogodila goveda u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin“, naveli su iz Uprave. Oni su poručili da se situacija drži pod kontrolom, zahvajujući naporima koji ulažu veterinarske i druge institucije u sprovođenju mjera definisanih Naredom za suzbijanje bolesti. Iz Uprave su podsjetili da je vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počela 01. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija. „Prema uputstvu proizvođača vakcine, imunitet kod životinja se stvara između 14 i 21 dan, što zavisi od imunološkog sistema svake životinje pojedinačno. Ali, imunitet počinje da se gradi već nakon deset dana“, pojašnjava se u saopštenju. Uprava za bezbjednost hrane, kako su rekli, očekuje smirivanje situacije od naredne srijede, što znači sve manji broj potvrđenih slučajeva, a za desetak dana potpuno uspostavljanje kontrole nad bolešću. Prema njihovim riječima, s obzirom na to da je ljetnji period i visoko prisustvo komaraca, muva i insekata čija je brojnost visoka zbog evidentnih i klimatskih promjena, i dalje je na snazi preporuka držaocima svih životinja u Crnoj Gori da sprovode aktivnosti na njihovoj preventivnoj zaštiti. Kako istuču, osim bolesti kvrgave kože, virus bolesti plavi jezik je i ovog ljeta dijagnostikovan u brojnim slučajevima u zemljama regiona. “Ovih dana registrovan je i u našoj zemlji“. „Posljednji put u Crnoj Gori „plavi jezik“ od koga uglavnom obolijevaju ovce, rjeđe koze i goveda, bio je potvrđen 2014. godine. Za sada je laboratorijski potvrđeno da su oboljele 22 ovce i jedna krava, i to na gazdinstvima u Nikšiću, Podgorici i Cetinju“, naveli su iz Uprave. Kako su naglasili, bolest plavog jezika se ne prenosi na ljude.

U skladu sa propisima, na gazdinstvima na kojima se bolest pojavila naređene su ili će biti naređene mjere koje obuhvataju obilježavanje i izdvajanje bolesnih životinja, ograničavenje kretanja životinja, zabranu otuđivanja životinja, dezinsekciju okoline i objekata za smještaj i držanje životinja, upotrebu repelenata, usmrćivanje životinja sa izraženim kliničkim manifestacijama bolesti i neškodljivo uklanjanje leševa tih životinja, kao i druge mjere. "Vlasnicima goveda, ovaca i koza na području ovih opština, ali i cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom", rekli su iz Uprave. Preporučeno je, kako su naveli, isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Ukazano je da je u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu. Iz Uprave su pojasnili da je bolest plavog jezika nekontagiozna virusna bolest domaćih i divljih preživara koju prenose komarci iz roda Culicoides. „Simptomi su povećana tjelesna temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja. Ovce su najosjetljivije na ovu bolest dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i kao takve predstavljati izvor infekcije za druge preživare“, precizira se u saopštenju.

Bonus video: