Tender po hitnom postupku, a mimo zakona

Za četiri dana sprovela proceduru za tehnički pregled mosta
696 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 15.12.2018. 21:29h

Opština Bijelo Polje uspjela je da za četiri dana sprovede tendersku proceduru i potpiše ugovor za tehnički pregled pješačkog mosta Njegnjevo-Potkrajci, čime je prekršila Zakon o javnim nabavkama, koji propisuje da u slučaju hitnih nabavki sam tender ne smije trajati manje od 22 dana.

“Imajući u vidu isključivo bezbjednost djece koja iz naselja Sutivan i Potkrajci pohađaju školu u Njegnjevu, odlučeno je da se sprovede postupak hitne nabavke, a koja je kao takva i prepoznata Zakonom i Pravilnikom o sprovođenju hitnih nabavki Opštine Bijelo Polje,” kazala je “Vijestima” rukovoditeljka gradske Službe za javne nabavke Milojka Janjušević.

Zakonom o javnim nabavkama propisano je da naručilac može da sprovede hitnu nabavku, a rok za podnošenje ponuda u takvim slučajevima ne može biti kraći od 22 dana od dana objavljivanja tenderske dokumentacije na Portalu javnih nabavki.

Iz Opštine, na čijem je čelu Petar Smolović, nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li smatraju da je u ovom poslu bilo elemenata korupcije, odnosno zloupotrebe službenog položaja.

Most spaja naselja Sutivan i Potkrajci sa naseljem Njegnjevo i predstavlja jedan od najfrekventnijih mostova što je uslovljeno njegovim položajem, kako blizinom škole čiji učenici svakodnevno koriste most, tako blizinom magistralnog puta sa druge strane koji predstavlja vezu sa gradskim prevozom.

“Uprava OŠ ’’Pavle Žižić’’ iz Njegnjeva, koja broji oko 350 učenika, predstavnici mjesnih zajednica Njegnjevo, Potkrajci više puta su zahtijevali od Opštine da utiče na izvođača da se radovi što hitnije završe kako bi se omogućio siguran i bezbjedan put učenika. Izvođač radova je podgorički “Tehnoput”.

Bonus video: