Mitrović: Obezbjedite udžbenike za učenike nižih razreda u Pljevljima

On smatra da u opštinskom budžetu mora biti novca za ove namjene, posebno ako se ima u vidu da sadašnja lokalna uprava izdvaja sredstva za pojedine manifestacije i skupove od kojih građani nemaju neke posebne koristi
0 komentar(a)
udžbenici, Foto: Prijestonica Cetinje
udžbenici, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 11.08.2016. 19:17h

Izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović pozvao je lokalnu upravu i predsjednika Opštine Mirka Đačića da obezbijedi besplatne udžbenike makar za učenike nižih razreda osnovne škole. On kaže da su to već uradile mnoge Opštine u Crnoj Gori i da ne vidi razlog zbog čega to ne bi uradila i Opština Pljevlja.

Mitrović smatra da to ne bi bio veliki izdatak za Opštinu, a značajno bi olakšao poziciju mnogim osiromašenim roditeljima, koji ovih dana izdvajaju poslednji euro za kupovinu udžbenika i drugog školskog pribora svojoj djeci.

Posebno su se, ističe on, u nezavidnom položaju našli roditelji sa dvoje i više djece, za čije opremanje u školu moraju da izdvoje prosječnu platu.

“Zahtijevamo od lokalne uprave i predsjednika Đačića da pomogne stanovnicima ove Opštine i nabavi besplatno udžbenike za učenike osnovnih škola. Ukoliko ove godine nije u mogućnosti da obezbijedi novac za sve osnovce, onda neka besplatne udžbenike nabavi makar učenicima od prvog do petog razreda. To bi bilo veliko olakšanje osiromašenim građanima da lakše prebrode ovaj period, kada je osim za udžbenike potrebno novac da izdvoje i za ogrijev”, ističe Mitrović.

On smatra da u opštinskom budžetu mora biti novca za ove namjene, posebno ako se ima u vidu da sadašnja lokalna uprava izdvaja sredstva za pojedine manifestacije i skupove od kojih građani nemaju neke posebne koristi.

“Ovo bi bio konkretni dokaz da lokalna prava brine o svojim građanima a ne da im samo prijeti kako će im prinudno naplatiti porez”, ističe poznati pljevaljski ekolog.

On smatra da u budžetu za narednu godinu treba predvidjeti sredstva kako bi svim učenicima osnovnih škola Opština obezbijedila besplatno knjige, pošto to neće da uradi država, iako je Ustavom Crne Gore precizirano da je osnovno školovanje besplatno.

Mitrović tvrdi da neke druge Opštine u Crnoj Gori više vode računa o svojim sugrađanima, iako su značajno siromašnije od Opštine Pljevlja.

Bonus video: