CGO: Uključiti mlade u proces odlučivanja

„CGO smatra da nedovoljno uključivanje mladih u proces kreiranja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja tih politika, obesmišljavajući njihov značaj sa aspekta suštinskog unaprijeđenja ukupne pozicije mladih u društvu“, rekao je Knežević
130 pregleda 2 komentar(a)
mladi ljudi, Foto: Shutterstock
mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2016. 09:01h

Nedovoljno uključivanje mladih u proces kreiranja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja tih politika, obesmišljavajući njihov značaj sa aspekta suštinskog unaprijeđenja ukupne pozicije mladih u društvu, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Uoči Međunarodnog dana mladih, CGO ukazuje na neravnopravan položaja mladih u crnogorskom društvu, koji ostaju na marginama procesa odlučivanja iako, kako su naveli, po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine , mladi od 15 do 29 godina čine 21,4 odsto ukupnog stanovništa.

Koordinator Omladinske grupe CGO-a, Miloš Knežević ukazao je na ranija istraživanja prema kojima mladi dominantno smatraju da se njima manipuliše (33 odsto), dok 21 odsto ispitanika cijeni da se ulažu minimalni napori kako bi im se ponudile mogućnosti jednake onima koji imaju odrasli, a čak 20 odsto konstatuje da mladi predstavljaju samo „ukras u društvu“.

Participacija mladih, kako je naveo, jedan je od vodećih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i bitan činilac procesa demokratizacije i društveno-ekonomskog razvoja svake zemlje.

„CGO smatra da nedovoljno uključivanje mladih u proces kreiranja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja tih politika, obesmišljavajući njihov značaj sa aspekta suštinskog unaprijeđenja ukupne pozicije mladih u društvu“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, participacijom u procesima odlučivanja, na principima komenadžmenta, mladi stiču osjećaj odgovornosti, samopouzdanja i kompetitivnosti, razvijaju svoje vrijednosti kroz izbore koje prave i inicijative koje podnose, a što je najbitnije postaju građanski opredijeljeni i spremni da doprinesu svojim vremenom, idejama i talentima poboljšanju zajednice u kojoj žive.

Knežević je dodao da je jedan od gorućih problema u Crnoj Gori sa kojima se mladi susrijeću je i nezaposlenost.

Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori u prošloj godini, kako je podsjetio, iznosila je 37,6 odsto od ukupnog broja mladih i bila je dvostruko veća od opšte stope nezaposlenosti koja je u istom periodu iznosila 17,5 odsto.

Na tu nezaposlenost, kako je ocijenio Knežević, utiče i neusklađenost obrazovne ponude i potreba tržišta rada, pored „inače skromnog“ kvaliteta obrazovanja koje se nudi mladima u Crnoj Gori.

„Posljedično, imamo i hiperprodukciju određenih obrazovnih profila kojih na crnogorskom tržištu rada. Stoga je neophodno pod hitno uskladiti politiku obrazovanja sa traženim kvalifikacijama na tržištu rada“, poručio je on.

Knežević je rekao da bi obrazovni sistem morao biti posvećeniji razvoju kritičke svijesti mladih i njihovog aktivnog odnosa prema stvarnosti jer se, kako je dodao, na taj način razvija demokratsko društvo aktivnih građana i građanki.

Prema njegovim riječima, Zakon o mladima najvažniji je i prvi dokument ove vrste koji u Crnoj Gori reguliše oblast omladinske politike.

„Njegovo donošenje predstavlja iskorak ka unaprijeđenju položaja mladih u Crnoj Gori, ali potreban je određeni vremenski period da zaživi u praksi“, smatra Knežević.

CGO apeluje na sve jedinice lokalne samouprave da se što prije angažuju u osnivanju omladinskih centara i klubova za mlade koji bi mladima dali prostor za osmišljavanje različitih ideja i akcija kako bi poboljšali svoj status u društvu.