Kod kolektora je zagrađenje manje

„Na osnovu podataka analiza uzoraka ovog mjerenja i onog koje je rađeno krajem maja i početkom juna, stanje se pokazalo boljim, što se može pripisati, najvjerovatnije, hidrološkoj situaciji“, kazala je Tomićeva.
98 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica, Milenijum, Foto: Shutterstock
Podgorica, Milenijum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2016. 08:18h

Rezultati analiza kvaliteta voda na gradskim rijekama pokazali su da je stanje zadovoljavajuće, odnosno da pripadaju propisanim klasama.

Navedeno je saopšteno iz Odsjeka za kvalitet voda u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Načelnica odsjeka Nevenka Tomić istakla je da su posljednji put uzimani uzorci i rađene analize sa fizičko-hemijskog i mikrobiološkog aspekta voda Morače 21. jula i to sa pet mjernih mjesta, na Zlatici, plaži u Momišićima, ispod gradskog kolektora, kao i u Grbavcima i Vukovcima.

Osim Morače, analiziran je i kvalitet vode Cijevne na Trgaji, a 25. jula je kontrolisana i voda Zete na Vranjskim njivama.

„Na osnovu podataka analiza uzoraka ovog mjerenja i onog koje je rađeno krajem maja i početkom juna, stanje se pokazalo boljim, što se može pripisati, najvjerovatnije, hidrološkoj situaciji“, kazala je Tomićeva.

Na osnovu tih mjerenja, iz Zavoda je saopšteno da je voda na gradskim rijekama bezbjedna za kupanje.

„Njen kvalitet je zadovoljavajući, mada bi analize vode sa kupališta Vranjske njive, Momišići i Trgaja, trebalo raditi bar petnaestodnevno, kao što se rade vode morskih plaža“, smatra Tomićeva.

Međutim, ističe da donji tok Morače, nije preporučljiv za kupanje, iako je nađeno zadovoljavajuće stanje.

„Postoje rizici od raznih dotoka ulivnih voda i prisustva smeća, jer nekim građanima je često Morača deponija“, kazala je Tomićeva.

Prema analizama i poređenjima sa ranijim godinama, kvalitet voda Morače u dijelu posle gradskog kolektora je ove godine bolji.

„Stanje se pokazalo ove godine bolje, možda su preduzete neke mjere poboljšanja na prečišćavanju, a i vodostaji rijeka igraju veliku ulogu, koju određuje meteorološka situacija i dotok voda rijeke Zete, koji zavisi od rada hidrocentrala“, ocijenila je Tomićeva.

Ipak, kao i prethodnih godina, za poboljšanje kvaliteta vode, preporuka iz Zavoda je izmještanje kolektora i priključenje svih ostalih ispusta grada na gradsku kanalizaciju.

Neispravni bunari i u Farmacima

Zadnja mjerenja zagađenja, kako je navela Tomićeva, pokazala su da su bunari u Farmacima, Grbavcima i Drešaijma zagađani.

"Preporučujemo da se voda iz bunara sa ovih prostora ne koristi za piće", kazala je Tomićeva.

Ona je kazala da je "kvalitet bunara u Gostilju i Vranju, u Zeti, hemijski i mikrobiološki ugrožen konstantno. Nadležni iz Zavoda posljednju kontrolu kvaliteta podzemnih voda radili su petog jula.

Bonus video: