Prijaviš zlouopotrebe, dobiješ otkaz i ostaneš bez zaštite

Tea Gorjanc Prelević smatra da se na primjeru Patricije Pobrić šalje loša poruka i cjelokupnoj javnosti a posebno budućim "zviždačima"
21 komentar(a)
Patricija Pobrić, Foto: Filip Roganović
Patricija Pobrić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.08.2016. 15:38h

Priča o zviždačima, odnosno onima koji imaju građanske savjesti i lične hrabrosti da stanu u odbranu javnog interesa, posebno je aktuelizovana u Crnoj Gori slučajem "Ramada", nazvanom po podgoričkom hotelu čija je menadžerka Patricija Pobrićdobila otkaz nakon što je otkrila navodne zloupotrebe trošenja državnog novca u partijske svrhe.

I dok su u stručnoj i laičkoj javnosti u Pobrić upravo vidjeli tipičan primjer "uzbunjivača", koga bi svaka država morala da štiti, Agencija za sprječavanje korupcije joj nije odobrila status "zviždača".

"Slučaj gospođe Pobrić je klasičan slučaj 'zviždača' kakvog opisuje preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope o zaštiti zviždača iz 2014. Međutim, u Crnoj Gori je iskorišćena nedorečenost ovdašnjeg Zakona i njoj je zamjereno, odnosno ona je kažnjena, zbog toga što je tu prijavu uputila preko poslanika. Preporuka Savjeta Evrope je apsolutno nedvosmislena, kao što je i Zakon susjedne Srbije apsolutno nedvosmislen: Bitno je činiti u javnom interesu, pa i preko poslanika i novinara",kaže za RSE Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava.​

Da li je time stavljena tačka na taj slučaj, koji je krajem juna danima bio udarna tema u Crnoj Gori, nakon što se menadžerka podgoričkog hotela "Ramada" Patricija Pobrić drznula da preko nezavisnog poslanika Mladena Bojanića javno ukaže na nesavjesno trošenje novca poreskih obveznika?

Podnijela je dokumentaciju koja navodno dokazuje da su dva partijska skupa Socijaldemokrata Ivana Brajovića, koja su održana u "Ramadi", plaćena novcem Direkcije za željeznički saobraćaja koja je pod ingerencijom Ministarstva saobraćaja na čijem je čelu upravo Brajović.

I dok su to socijaldemokrate odlučno demantovale, a premijer Milo Đukanović usred Parlamenta direktno podržao odluku Uprave "Ramade" da Pobrić suspenduje, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu, pa je iza rešetaka 72 sata proveo direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojša Obradović.

Veselina Radulovića, advokata nevladine organizacije MANS, koja je prepoznata po svom radu na otkrivanju korupcije u Crnoj Gori, nije iznenadila odluka Agencije za sprječavanje korupcije, prema kojoj u MANSU od starta imaju podozrenje.

"Od momenta kada je raspisan konkurs pa kasnije i izabran Sreten Radonjić za direktora te Agencije, poslata je jasna poruka svima onima koji se bore protiv korupcije i koji imaju namjeru da prijave bilo kakve koruptivne radnje, da u toj Agenciji neće imati zaštitu, naprotiv, da će ta Agencija uraditi sve da obeshrabri svakoga ko ima namjeru da prijavi korupciju", ističe Radulović.

Šta čeka Patriciju Pobrić?

I dok su u Agenciji za sprječavanje korupcije poručili kako Pobrić svoja, eventualno ugrožena prava, može da ostvari pred nadležnim sudskim i drugim institucijama, od gospođe Pobrić nijesmo usjeli da saznamo kakva će biti njena dalje odluka.

Njen advokat Nikola Terzić u izjavi za Televiziju Vijesti, pak, kaže: "Sad se postavlja jasno pitanje ko će nju više da štiti? Ukoliko je institucionalno Agencija učinila sve da ovaj slučaj odbije, da li to znači da je gospođa Pobrić sada nezaštićena od ovoga sistema i šta to ubuduće znači? Naravno, i dalje se nadamo u državne organe, preostale, kod kojih ćemo svakako nastaviti ovu borbu".

Podsjetimo, "zviždači" ili kako ih drugačije zovu "uzbunjivači javnosti", u Crnoj Gori nemaju dugu tradiciju, što zbog nedostatka zakonske regulative, što zbog prakse koja je pokazala da su loše prolazili oni koji su se osmjelili da imenom i prezimenom javno ukažu na zloupotrebe državnih organa i stanu u zaštitu opšteg dobra.

Kakve će onda biti posljedice odluke da Patricija Pobrić ne dobije status "zviždača"? Veselin Radulović iz MANSA ističe: "Poslata je jasna poruka i gospođi Pobrić u konkretnom slučaju, ali i svim drugim koji bi se eventualno usudili da ubuduće prijave korupciju, da oni neće imati zaštitu od institucija i da oni samo mogu doživjeti progon".

Poruka ostalim i potencijalnim "zviždačima"

I Tea Gorjanc Prelević smatra da se na primjeru Patricije Pobrić šalje loša poruka i cjelokupnoj javnosti a posebno budućim "zviždačima".

"Svi smo svjesni toga i to je poznata činjenica, da je gospođa Pobrić žrtvovala svoj posao, koji bi vjerovatno nastavila u Ramadi da to nije učinila. I mislim da je zbog toga Agencija bila dužna da sagleda čitavu tu situaciju i da davanjem statusa 'zviždača' njoj ohrabri sve građane da žrtvuju lični interes zarad javnog. Ali to se, nažalost, nije desilo i mislim da je ovaj slučaj zvono za uzbunu jer znači da zaštita zviždača u Crnoj Gori ne postoji u skladu sa preporukama Savjeta Evrope i sada valja vidjeti šta je činiti", kaže Gorjanc Prelević.

Više crnogorskih "zviždača" pod pritiskom, nakon svjedočenja, napustilo je Crnu Goru. Poput policajca Gorana Stankovića, jedine osobe koja je javno progovorila o policijskoj torturi nad pritvorenikom.

Ipak, neki i su izdržli pritisak, poput glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković koja je svojevremeno iznijela svoja saznanja o slaboj kontroli uvezene hrane i drastičnim rizicima po zdravlje ljudi. Nakon uručenog otkaza i dugogodišnjeg sudskog postupka vraćena je na mjesto koje je pokrivala.

Bonus video: