Ovako sada izgleda hotel Durmitor: Uništeni simbol planinskog turizma

"Hotel je zaboravljen naočigled svih. A takav je čitav sjever Crne Gore, uprkos tome što može da bude velik i stamen, jak i lijep - privlačan kao Durmitor"
423 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2016. 16:58h

Sagrađen 1939. godine, nekad jedini na Žabljaku, Hotel “Durmitor” je bio generator početka planinskog turizma. Danas je ostavljen da truli, na lokaciji sa naljepšim pogledom na Durmitor, kaže Dejan Dajković, fotograf amater.

Dajković je, inspirisan nekadašnjim izgledom hotela i onim šta je on danas, napravio seriju fotografija unutrašnjosti objekta.

A na fotografijama - pustoš. Oguljeni zidovi, neki stari propali komad namještaja...

"Hotel je zaboravljen naočigled svih. A takav je čitav sjever Crne Gore, uprkos tome što može da bude velik i stamen, jak i lijep - privlačan kao Durmitor", kaže Dajković.

Ovaj inženjer metalurgije je dvadeset godina bio u aluminijskoj industriji. Živio je u Podgorici, pa na Jamajci, a onda je riješio da život nastavi na Žabljaku - na čuđenje prijatelja i rodbine.

“Radio sam u Kombinatu alumunijuma, u Podgorici, u Glinici. Posljednje četiri godine inženjerske karijere sam proveo na Jamajci, gdje sam radio isti posao kao u KAP-u, za ruski 'Rusal'. Nakon završenog ugovora, prošle godine sam se sa Jamajke vratio u Crnu Goru, na Žabljak”, kaže Dajković.

Novac koji je zaradio u inostranstvu, on i supruga su uložili u apartmane za turiste, u tom gradu. Osim toga, Dajković radi u jednoj žabljačkoj školi kao nastavnik fizike. Fotografijom se bavi amaterski:

"Mislim da je bila 2008. godina, kada sam pohađao kurs kod čuvenog Deja Kalezića. Nakon toga sam slučajno došao u posjed jednog DSLR-a ( profesionalni fotoaparat), zarazio se, upoznao dosta ljudi... uslijedili su Internet forumi, takmičenja, u to vrijeme sam počeo aktivno i sa planinarenjem".

Grad na Durmitoru nije izabrao slučajno - o životu na Žabljaku je razmišljao i prije nego se posvetio preradi boksita - preko 20 godina.

“Podgorica, gdje sam proveo veći dio života se promijenila na gore, pogotovo tokom ove četiri godine odsustvovanja u Jamajci. Više je i ne doživljavam kao svoj grad”, priča on.

A serija fotografija Hotela "Durmitor" je, kako kaže, njegova impresija o fenomenu da zbog zapuštenosti ljudi bježe sa Žabljaka, sa sjevera, jer ne vide potencijal koji tamo postoji za lijep život.

“Hotel 'Durmitor' je slika ljudskog nemara, zapuštenosti, zapostavljenosti", kaže Dajković.

Stečaj u Hotelu “Durmitor”, koji je građen u prepoznatljivom planinskom stilu, kakav se mogao sresti i na padinama Alpa, traje punih 13 godina.

Nekadašnji biser crnogorskog hotelijerstva do sada je 17 puta bezuspješno nuđen na prodaju. Na prvom pozivu po početnoj cijeni od 6,5 milona eura, a na posljednjem 1,46 miliona.

Galerija

Bonus video: