Amfilohije može graditi i sedam spratova

Izmjenama i dopunama DUP-a “Podkošljun”, koji se našao na javnoj raspravi, Opština je u odnosu na prvobitni nacrt tog planskog dokumenta od prošle godine, na koji nije dobila saglasnost Ministarstva održivog razvoja, sada bukvalno smanjila za 70.000 kvadrata gradnju u tom dijelu Budve. Riječ je o najvećoj građevinskoj zoni u Budvi
63 pregleda 91 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Vesko Belojević
Amfilohije, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.08.2016. 06:18h

Mitropoliji crnogorsko - primorska (MCP), kao ni premijeru Milu Đukanoviću, Opština Budva novim nacrtom izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana “Podkošljun” nije oduzela ni kvadrat u budućem kompleksu stambenih zgrada koje je ucrtala na dobru crkve Sveta Petka.

Izmjenama i dopunama DUP-a “Podkošljun”, koji se našao na javnoj raspravi, Opština je u odnosu na prvobitni nacrt tog planskog dokumenta od prošle godine, na koji nije dobila saglasnost Ministarstva održivog razvoja, sada bukvalno smanjila za 70.000 kvadrata gradnju u tom dijelu Budve. Riječ je o najvećoj građevinskoj zoni u Budvi.

I dok je nekima smanjena kvadratura gradnje na parcelama, planeri su na zemlji MCP, kao i u slučaju premijera i njegovog kuma Vuka Rajkovića, zadržali istu kvadraturu kao što je bila u prethodno osporenoj verziji.

Iako je iz Opštine najavljivano da će MCP uzvratiti istom mjerom, nakon što je uoči Nove godine Crkva blokirala račun lokalne uprave i naplatila dugovanja, to se ipak nije desilo. Opština je tako na crkvenoj parceli od 4.482 ucrtala gradnju kompleksa zgrada od ukupne bruto građevinske površine 17.942 kvadrata stambeno poslovnog prostora. Riječ je o zgradama koje mogu imati najviše prizemlje i sedam spratova.

Ucrtana je i saborna crkva na mjestu gradske kapele. Poznato je da je crkva dozvolila Opštini da privremeni objekat - kapelu izgrađenu prije više od decenije - zadrži na toj lokalciji, ali je i najavila da će tu da gradi hram posvećen Svetom Marku.

Osim ovoga, na manjoj crkvenoj parceli od 208 kvadrata, naspram velikog zemljišnog kompleksa, takođe je predviđena gradnja - objekta sa tri etaže.

Ipak, Opština nije mogla da ispuni sve želje Crkvi, pa je kao i u osporenom nacrtu od prošle gdine, uprskos njenom protivljenju, na crkvenoj parceli tik uz osnovnu školu, ostavila da bude izgrađen parking sa autobuskim okretištem, te izbrisla četiri manje zgrade koje je Mitropolija htjela da budu mali hoteli. MCP važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima Crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići oko 6.000 kvadrata. Treba pomenuti i Stari grad, gdje Crkva u centru ima oko 3.000 kvadrata.

Crkva u biznisu već deceniju

Da crkva Svete Petke ima iskustva u građevinskom biznisu poznato je već više od decenije, kada je na njenom imanju, u blizini gradskog bulevara, izgradila hotel „Podostrog“ i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu crkve i on se već godinama unazad rentira, dok u dvijema stambenim zgradama crkvi je ostao u vlasništvu 21 stan - garosonjera, jednosobnih i dvosobnih, te 11 poslovnih prostora i jedna garaža.

Bonus video: