Ministarstvo kulture Srbije o gulsaru: Nismo uzeli ništa tuđe

"To je dio srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe"
542 pregleda 2 komentar(a)
Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu, Foto: Twitter, Twitter
Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu, Foto: Twitter, Twitter
Ažurirano: 16.12.2018. 17:45h

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je ocjenu crnogorskog Ministarstva kulture da su organizatori nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore.

Kako su obrazložili, guslar koji je izveo svoju pjesmu na otvaranju Kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu bio je odjeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je, kazali su, činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmijeni.

"To je dio srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe", ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe je napomenulo da je Srbija, prilikom nominacije pjevanja uz gusle za UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, podnijela opsežnu dokumentaciju.

"Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je riječ o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svjedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri", piše u saopštenju.

Oni smatraju da je Ministarstvo kulture Crne Gore sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa tom temom.

"Obavještavamo ih da Srbija nije posegnula ni u čije kulturno nasleđe predstavljajući ga kao svoje i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu za neprimjerenom i neargumentovanom jetkošću", kaže se u reagovanju.

Kako su kazali, spremni su da im u pruže i odgovarajuću pomoć i podatke za to.

Bonus video: