Vukotić: Đačiću fale milioni, a Njemci nudili džabe

Iz “Novo Sola” tvrde da ih je Đačić potpuno ignorisao za ponudu za gradnju nove toplane u Pljevljima
204 pregleda 6 komentar(a)
Milorad Vukotić, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Vukotić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.08.2016. 18:29h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić kazao je da mora da nađe pet miliona eura za gradnju toplane, a odbio je ponudu kompanije “Novo Sol” da je ta njemačka firma besplatno izgradi.

To je ocijenio predstavnik njemačke firme Milorad Vukotić, reagujući na tekst “Milione moramo naći kako znamo i umijemo”.

Đačić je prekjuče kazao da je izgradnja toplane jedan od prioriteta lokalne administracije u narednom periodu. On je naveo da je za gradnju toplane potrebno manje od pet miliona eura. Đačić je kazao da će novac namijenjen građanima za nabavku peleta i briketa po subvencioniranim cijenama, ove godine biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane, ukoliko to dozvoli Vlada.

Đačić kazao da moraju da nađu pet miliona eura za gradnju toplane

Vukotić je pojasnio da su ponudili da izgrade model toplane-kogeneracije, i naveo da je riječ o ekološki potpuno čistom postrojenju koje proizvodi toplotnu i električnu energiju. On tvrdi da je njihov predlog potpuno ignorisan.

“Tokom zimskih mjeseci, zagađenje vazduha praktično svakodnevno je višestruko iznad dozvoljenih granica. Naš predlog je bio da ovaj problem riješimo izgradnjom toplane snage pet megavata toplotne energije (MWt). Ova toplana istovremeno proizvodi i jedan megavat električne energije (MWe)”, kazao je Vukotić .

Prema proračunima njemačke firme, za podmirenje grijanja trenutno se troši 2,8 MWt.

“Pošto je naš planirani kapacitet pet MWt, znači da imamo na raspolaganju još 2,2 MWt za priključenje budućih potrošača. Predlažemo da ubuduće cijena grijanja bude na sadašnjem nivou”, piše u ponudi Njemaca.

Toplana bi za rad koristila drvnu biomasu, a Njemci u ponudi navode da je za planirani kapacitet neophodno obezbijediti koncesije za 12.000 tona bilo kog kvaliteta, koju bi kupovao “Novo Sol”.

“Zašto je Opština potrošila za projekat toplane 84.900 eura, od planiranih 85.000, pa sada nema para za izgradnju. “Novo Sol” je nudila projekat toplane-kogeneracije, koji je ekonomski samoodrživ, bez plaćanja za izradu projekta i izradu postrojenja. Normalno da sada nemaju pare jer je projekat samo toplane mnogo neisplativiji od koncepta toplane-kogeneracije, a postiže se isti cilj: toplifikacija Pljevalja, plus mnogo radnih mjesta u sporednim djelatnostima”, kazao je Vukotić.

Bonus video: