Podgorica: Tvrde da komarce redovno zaprašuju

Planirano je da se zaprašivanje okonča 15. septembra, ali će i to zavisiti od vremenskih prilika u glavnom gradu
121 pregleda 6 komentar(a)
komarac, Foto: Reuters
komarac, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2016. 16:49h

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje prije dvije večeri zaprašivali su komarce u dijelu Tološa i na Marezi. Inženjer agronomije Dejan Prelević, istakao je da se zaprašivanje vrši kontinuirano, kao i da će se nastaviti i u narednom periodu u skladu sa planom.

„S obzirom na veličinu Podgorice, kao i vremenske uslove, po završetku jedne faze zaprašivanja, već je potrebno pristupiti novom zaprašivanju, tako da skoro svakodnevno radimo“, kazao je Prelević.

Prelević je istakao da su tokom ovog ljeta vremenske prilike išle naruku razmnožavanju velikog broja komaraca. Umjerena temperatura i česte kiše rezultirale su, prema riječima Prelevića, ogromnim brojem komaraca na teritoriji Podgorice.

„Mi se trudimo da taj broj svedemo na 'normalu“, rekao je Prelević.

Institut za javno zdravlje često je dobijao i žalbe građana, kao i zahtjeve da se izvrši zaprašivanje, a na njih se, navodi Prelević, odazivaju kada su god u mogućnosti.

„Vremenski uslovi, poput kiše ili vjetra nekada onemogućavaju zaprašivanje“, pojasnio je Prelević, apelujući na građane da imaju strpljenja.

Zaprašivanje komaraca se vrši u večernjim časovima, te Prelević ističe da i u slučaju da se neko od građana nađe u blizini, nema opasnosti, jer doze koje se koriste nisu štetne po ljude i životinje.

Planirano je da se zaprašivanje okonča 15. septembra, ali će i to zavisiti od vremenskih prilika u glavnom gradu.

Bonus video: