Odgovor novinara: Ne zamjenjujte teze, uklonite grit

Zašto, dvije godine i 10 mjeseci nakon potpisanog ugovora sa SB, grit nije uklonjen
120 pregleda 8 komentar(a)
grit Bijela, Foto: Bokanews.me
grit Bijela, Foto: Bokanews.me
Ažurirano: 06.08.2016. 16:56h

Napad je najbolja odbrana - u skladu sa ovom maksimom EPA i Almina Bučan odgovaraju na moje navode o njihovom (ne)radu kada je u pitanju uklanjanje grita u Bijeloj, paušalno sve što sam napisao, kvalifikujući kao „neistine“.

Pritom za odbranu neodbranjivog, dobro dođe i zamjena teza, čime se Bučan obilato služi. Da joj pojasnim još jednom - mene samo zanima zašto, dvije godine i 10 mjeseci nakon što je potpisan ugovor sa SB o sprovođenju projekta „Upravljanje industrijskim otadom i čišćenje“ (IWMCP), nije čak ni raspisan tender za izbor izvođača tih radova, odnosno zašto ni do dan danas sa obale i iz mora u Bijeloj, nije sklonjen ni miligram od preko 65 hiljada tona grita.

Umjesto jasnog i preciznog odgovora, ja i crnogorska javnost od projekt menadžerke Bučan, dobijamo samo beskrajno nabrajanje administrativnih proceduralnih koraka, koji su baš nešto intenzivirani u ovih nekoliko dana koliko su se

„Vijesti“ počele interesovati za projekat za koji je kredit od 50 miliona eura operativan postao još u novembru 2014.

Na tek nedavno aktiviranom i vro oskudnom sajtu ovog projekta koji, uzgred, ne nosi njegovo ime ICWMP, već RIO (Remedijacija lokacija zagađenih industrijskim otpadom) a koji čak nećete ni naći pretragom na Googleu, stoji da je EPA sama sebi tek 3. avgusta ove godine izdala rješenje da ista ta EPA mora napraviti „procjenu uticaja na životnu sredinu za remedijaciju tla lokacije brodogradilišta Bijela“.

Da nije tužno, bilo bi smiješno, jer se Bučan hvali da su „kroz pomenuti projekat sprovedene detaljne fizičko-hemijske analize, definisani faktori ugroženosti stanja životne sredine kao i mjere na osnovu kojih je urađen Glavni projekat remedijacije“. Pa ako jesu, zašto sada ponovno raditi maltene isto?! Možda zato da se otaljavanje posla koji se u normalnim zemljama, uz sva istraživanja, analize i administraciju ZAVRŠAVA za maksimalno pola godine, produži za još nekoliko mjeseci, možda i godina i time sebi i ostalima uključenima u njega, produži primanje posebnih novčanih naknada?

Neću da vjerujem u takvu mogućnost, isto kao što neću da vjerujem da je prethodna posjeta predstavnika kompanije „Miteco“ koja se bavi baš izvozom opasnog otpada, opredijelila UO IWMCP projekta da se od tri ponuđene varijante sanacije, odluči baš za varijantu izvoza tog materijala, a ne njegovu preradu na licu mjesta.

Za razliku od Bučan koja nevaspitano potura tezu da sam ja „lično zainteresovan“ da firma „Grizelj“ dobije posao u Bijeloj, ja ću se uzdržati da se zapitam da li je uzrok što toj firmi niko od nadležnih ne odgovara na ponudu da prezentiraju svoje riješenje problema na licu mjesta, možda to što „Grizelj“ nije nudio procente nikome od donosilaca odluka.

Ne sumnjam u sjajan kvalitet posla koji je Implementaciona jedinica EPA za upravljanje IWMCP projektom uradila proteklih 22 mjeseca, ne stigavši da dođe do uklanjanja planine grita u Bijeloj. Budući da su jako predani poštovanju komplikovanih administrativnih procedura, skrenuću im pažnju da je Državna revizorska instuitucija 27. juna prošle godine objavila izvještaj u kome konstatuje da taj tim baš i ne radi sve tako dobro kako se hvali Bučan:

„Agencija za zaštitu životne sredine, kao potrošačka jedinica koja je odgovorna za sprovođenje Projekta, nije adekvatno uredila evidenciju vezanu za projekat, kako bi se isti mogao pratiti i kako bi Ministarstvo finansija, kao primalac sredstava vršilo nadzor nad njegovom realizacijom. Agencija nije u propisanoj formi dostavljala SB finansijske izvještaje, što nije u skladu sa Sporazumom o zajmu”, piše u izvještaju DRI.

Za razliku od poslu posvećene Bučan, ja pored mojih redovnih obaveza, zaista nemam vremena da ga trošim na jalovu prepisku sa njom preko novina. Samo ću je pitati još jednom: ko laže - ministar Branimir Gvozdenović koji je 24. marta 2015. u Skupštini kazao da će tender za izvođača radova u Bijeloj biti raspisan u junu 2015. i da će “lokacija biti sanirana u narednih nekoliko mjeseci”, ili to danas rade EPA i Bučan?

Bonus video: