REAGOVANJE CEDIS-A

„Tehnoput” zna gdje su elektroinstalacije

Smatramo da nije neophodno da se medijima, naročito ne u ovom slučaju, obezbjeđuju dokazi, budući da istražne radnje nisu medijska nadležnost, niti su mediji poligon gdje bi činjenično stanje moglo biti nedvosmisleno utvrđeno
700 pregleda 1 komentar(a)
Radovi u Donjoj Gorici, Foto: Luka Zeković
Radovi u Donjoj Gorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2018. 21:45h

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) reagovao je povodom teksta “Građani plaćaju da se CEDIS i Tehnoput svađaju“, koji je objavljen u 13. decembra.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Crnogorski elektrodistributivni sistem je kompanija koja obavlja djelatnost od javnog interesa, kompanija čija reputacija i poslovna etika ne dozvoljava iznošenje netačnih tvrdnji u javnost. Tvrdnja novinara ‘da nijedna od kompanija nije novinarima ‘Vijesti’ dokazala svoje tvrdnje’ podriva uvjerenost Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a u odnos povjerenja, za koji smo pretpostavljali da postoji, s obzirom na dugogodišnju saradnju. Dakle, CEDIS nikada nije u javnost plasirao informaciju upitne vjerodostojnosti, uvijek je blagovremeno obezbjeđivao odgovore medijima, dok je odnos sa medijima zasnovan na punoj transparentnosti.

Smatramo da nije neophodno da se medijima, naročito ne u ovom slučaju, obezbjeđuju dokazi, budući da istražne radnje nisu medijska nadležnost, niti su mediji poligon gdje bi činjenično stanje moglo biti nedvosmisleno utvrđeno. Međutim, ukoliko je neophodno, spremni smo u direktnom kontaktu sa novinarom da dokažemo sve što smo naveli u odgovorima vezanim za slučaj kabla ‘Nikšićki put’.

Još jednom ćemo zbog javnosti pojasniti proceduru koja se odnosi na obezbjeđivanje dokumentacije neophodne u slučajevima izvođenja radova u zoni kablova.

Dakle, većina izvođača se prije početka građevinskih radova obrati CEDIS-u za katastar elektroinstalacija. Ekipe Službe održavanja izlaze na teren, na licu mjesta identifikuju sve instalacije, a nakon toga se izdaje katastar u papirnoj formi ili na CD-u. U propratnom pismu se jasno naglasi da na navedenoj lokaciji postoje elektroinstalacije, imenuje se kontakt osoba iz CEDIS-a i daje im se kontakt telefon. Investitor, odnosno izvođač građevinskih radova može u svakom trenutku da kontaktira navedeno lice da ponovo izađe na teren i, ako je potrebno, prisustvuje izvođenju radova u zoni kablova.

Pored navedenog, CEDIS je u konkretnom slučaju obezbijedio i ispitno vozilo izvođaču, kako bi se na licu mjesta trasirali kablovi u cilju minimiziranja pomenutih oštećenja. Ispitno vozilo precizno utvrđuje pozicije elektroinstalacija, tako da tvrdnja ‘da je katastar instalacija bio neprecizan’, pored dokazive činjenice da je ispitno vozilo bilo na terenu, potpuno gubi vjerodostojnost. Razlog usljed kojeg se kablovi oštećuju je taj što izvođači iskope, po pravilu, vrše bagerima.

Dakle, odgovorno tvrdimo i možemo da dokažemo da je izvođač u potpunosti upoznat sa pozicijama elektroinstalacija i ovim stavljamo tačku na ovu temu.

Javnosti ostavljamo da prosudi o navedenom slučaju i napominjemo da su ovdje isključivo na gubitku naši korisnici i CEDIS, koji će nakon izvođenja radova na bulevaru u Donjoj Gorici, na mjesto kabla koji je ispunjavao sve neophodne kvalitativne standarde, dobiti kabl koji nakon svih oštećenja ne može biti vraćen na nivo pouzdanosti iz perioda prije izvođenja radova. Takođe, odšteta od osam hiljada eura koja je obračunata investitoru, daleko je ispod nivoa štete koju trpimo od aprila ove godine. Još jednom garantujemo našim korisnicima da ćemo nastaviti da činimo sve kako bi zaštitili našu imovinu i obezbijedili uredno napajanje za pogođeno područje. Takođe, ukoliko se prekidi ponove, nastavićemo, kao i do sad, da ulažemo vandredne napore da se štete saniraju u rekordnom roku.

Sa kabla ‘Nikšićki put’ se napaja 1700 korisnika, ali CEDIS u slučajevima prekida alternativnim putem obezbjeđuje napajanje za oko 1400 korisnika. Dakle, kritičan je konzum od oko 300 korisnika, za koje, a s obzirom na najave o dužini trajanja radova na bulevaru, preduzimamo aktivnosti o obezbjeđivanju alternativnog napajanja. Na kraju, zahtijevamo, s obzirom na nivo transparentnosti i trud koji ulažemo u izgradnju i čuvanje odnosa povjerenja sa novinarima svih crnogorskih medija, pa samim tim i novinarima ND “Vijesti”, da prilikom ‘iznošenja komentara’, naslovljavanja teksova i sl. autori ozbiljno razmotre da li postoji razlog za sumnje u naše tvrdnje, i ukoliko procjene da postoje, da u ime objektivnog izvještavanja, još jednom sa nama provjere sporna mjesta. Dakle, ne u cilju pisanja tekstova koji idu u prilog CEDIS-u, već isključivo u cilju objektivnog izvještavanja, očekujemo konstruktivniji odnos i nadamo se da će ovo ostati izolovan slučaj, te da ćemo ubuduće sarađivati na obostrano zadovoljstvo, a prije svega u interesu javnosti, tj. vaših čitalaca”.

Preporučujemo za Vas