Ivančević: Omogućiti građanima Petrovca da odluče o statusu i imenu

Ivančević takođe ističe da bi građani Petrovca trebalo da se izjasne za bitna pitanja kao što su ime i status opštine.
6 komentar(a)
Dragan Ivančević
Dragan Ivančević
Ažurirano: 04.08.2016. 13:00h

Nosilac Liste "Cdu i građani: Volimo Budvu!" Dragan Ivančević u saopštenju je istakao da posvjećuje posebnu pažnju uravnoteženom i ravnomjernom razvoju svih djelova budvanske opštine, a da se veliki problemi vide u Petrovcu.

"Problemi sa kojima se suočava budvanska opština, kao posljedica dugogodišnje pogrešne politike, nemara, stihijskog razvoja i nezakonitog poslovanja, kojima se sada bave specijalno tužilaštvo i sudovi, neizbježno su se odrazili i na Petrovac. Smatramo da planiranje obnove i razvoja naše opštine mora da sadrži i posebne projekte koji će biti posvećeni Petrovcu. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi gradnja stambenih objekata koji, ni po svojim gabaritima, ni po mjestu gradnje, ne odgovaraju razvojnoj i turističkoj perspektivi Petrovca i dugoročnim interesima njegovih građana", rekao je Ivančević.

Ivančević takođe ističe da bi građani Petrovca trebalo da se izjasne za bitna pitanja kao što su ime i status opštine.

"Kao posebnu i neophodnu dimenziju upravljanja potencijalima ovog grada sagledavamo i potrebu da se građanima Petrovca pruži prilika da odlučuju i o povraćaju statusa opštine. Tome treba da prethodi izrada svih potrebnih analiza i studija, od onih koje bi definisale resurse i potencijale kojima nekadašnja opština raspolaže, do pripreme i potvrde neophodne ekonomske, organizacione i pravne dokumentacije. Neposredno izjašnjavanje građana, kroz lokalni referendum, bi bilo finale tog procesa. Kao sigurni nosioci procesa obnove i razvoja poslije oktobarskih izbora, tu proceduru i cijeli postupak ćemo sprovesti pažljivo i odgovorno - i uz razumijevanje i podršku naših građana", naveo je Ivančević.

Po njegovom mišljenju, Petrovac bi morao da ima priliku da mu se vrati staro ime Kastel Lastva.

"Referendum o vraćanju statusa opštine Petrovac će biti prilika za stanovnike nekadašnje Kastel Lastve, kako se taj grad zvao do promjene imena dvadesetih godina prošlog vijeka, da odluče i o potrebi vraćanja tog originalnog imena. Za to svakako postoji i potreba i interes - i zbog činjenice, koja je zaboravljena, da je pomenuta odluka o preimenovanju u "Petrovac na moru" (da bi se razlikovao od Petrovca na Mlavi) donijeta glasanjem u tadašnjem gradskom vijeću sa 13:12 (trinaest za, dvanaest protiv), a sve pod političkim pritiskom kojim je i Kastel Lastva, kao i cijela naša Crna Gora, bila izložena u periodu između dva svjetska rata", izjavio je Ivančević.

On je za kraj naveo da je Izborna lista "Cdu i građani: Volimo Budvu!" opredijeljena da poštuje i promoviše autentičnu volju građana, u odgovornom i ozbiljnom naporu da se izvuče iz postojeće krize i otvorimo perspektivu novog razvoja.

Bonus video: